Yhdistys edistämään tykkijollahanketta

 Eri toimijoiden ja osapuolten näkemys on ollut, että tykkijollan rakennustyöt tehtäisiin Savonlinnassa.

Tuija Pauhu

Tältä näyttää tykkijolla, jonka rakentamista Saimaalle suunnitellaan.

Saimaan vesistöalueen uudesta vetonaulasta eli 1700- ja 1800-lukujen mallisen tykkijollan rakentamisesta on ollut viime vuosina vireillä useitakin suunnitelmia. Kaikki hankkeet ovat matkan varrella syystä ja toisesta tuupertuneet.

Savonlinnalainen Pyhän Olavin Kilta esitteli tiistaina tykkijollahankkeesta omaa loppuselvitystään.

Selvityshankkeen päätösseminaarissa päätettiin perustaa yhdistys, joka ryhtyy ajamaan hanketta. Paikalla seminaarissa oli jo nyt riittävä määrä sitoutuneita ihmisiä, jotta yhdistys saadaan perustettua. Järjestäytymiskokousta aletaan puuhata.

Lisäksi päätettiin selvittää tarkoin yhteistyön mahdollisuudet Venäjän suuntaan, koska Venäjällä on laajaa osaamista tykkijollien tekemisestä. Mahdotonta ei ole saada myöskään EU:lta tukirahaa Suomen ja Venäjän rajat ylittävään yhteistyöhön.

Timo Auvinen Pyhän Olavin Killasta kertoo selvitystyön kuluessa konsensuksen syntyneen ainakin siitä, missä mahdollista tykkijollaa alettaisiin rakentaa.

— Eri toimijoiden ja osapuolten näkemys on ollut, että rakennustyöt tehtäisiin Savonlinnassa.

Pyhän Olavin Killan tuoreessa selvityksessä on arvioitu Saimaan tykkijollakopion kustannusarvioksi 300 000–350 000 euroa.

Selvityksen tekijät esittävät, että jollan rakennustyöt voitaisiin tehdä esimerkiksi Savonlinnassa Riihisaaren museossa. Tälläkin tavalla hanke voisi elävöittää Saimaan matkailutarjontaa.

Hanke pitäisi saada liikkeelle rivakasti, jotta sille voitaisiin hakea EU:n rahoitusta menossa olevalla hankekaudella. Selville on saatu, että EU:sta olisi tarjolla ainakin neljää erityyppistä hankerahoitusta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.