Essote: Mikkelissä toimivissa Esperin hoitokodeissa ei ongelmia — Samaa sanoo myös Pieksämäki

Essoten mukaan hoitokodeissa on ollut toisinaan viilauksen tarvetta, mutta ei dramaattista korjattavaa.

Kaakon Viestintä

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote ei ole havainnut vakavia puutteita Mikkelissä toimivissa Esperi Care -yhtiön hoitokodeissa.

Esperi Care on yksityinen palveluntarjoaja, jolta Essote ostaa hoitokotipalveluja. Yhtiöllä toimii Mikkelissä vanhusten hoitokoti Lounatuuli sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hoitokodit Majakka ja Valkama. Lisäksi Mäntyharjussa on Esperin hoivakoti Rautuhovi.

— Meillä ei ole mitään tietoa, että asiakkaiden hoitosuhteessa olisi laiminlyöntiä. Meillä on organisaatiossa tiukka valvonta sekä omille yksiköillemme että yksityisille toimijoille, joilta ostamme palveluja, kertoo Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen virkaatekevä johtaja Sari Teittinen.

Suurempia epäkohtia ei ole havaittu myöskään mielenterveys- ja päihdepalvelujen puolella. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutanen kuvailee Majakka- ja Valkama-hoitokoteja suhteellisen suuriksi yksiköiksi.

— Pientä viilaustahan on aina, mutta mitään dramaattista korjattavaa ei ole kyllä ollut. Meillä on ollut ihan normaaleja valvontatehtäviin kuuluvia tarkastuksia ja yhteispalavereja, Mutanen sanoo.

— Jos epäkohtia on huomattu, ne on korjattu yhteistyössä palveluntuottajan kanssa.

Ensi viikolla neuvottelu palveluntuottajien kanssa

Viime perjantaina sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira määräsi Kristiinankaupungissa toimivan Esperin yksityisen hoivakodin keskeyttämään toimintansa. Vanhuksia ja muistisairaita hoitaneessa hoivakodissa on tapahtunut lukuisia epäkohtia ja laiminlyöntejä hoitotyössä, ja yhden asiakkaan epäillään kuolleen viime syksynä hoitovirheen takia.

Tiistaina Esperi ilmoitti, että yhtiön toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni luopuu tehtävästään.

Minna Mutanen kertoo, että Esperin hoivakoteihin Mikkelissä tehtiin viime vuoden lopulla rutiininomaisia valvontakäyntejä yhdessä aluehallintoviraston kanssa.

— Olemme laatineet tälle vuodelle valvontasuunnitelman, ja sen puitteissa mennään. Jos saamme työntekijöiltä, asiakkailta, omaisilta tai muuten palautetta, joka saa hälytyskellot soimaan, niin puutumme asiaan, Mutanen sanoo.

Sari Teittinen kertoo, että Kristiinankaupungin tapauksen vuoksi Essote järjestää ensi viikolla neuvottelun kaikkien palveluntuottajiensa kanssa. Neuvottelussa on tarkoitus muistuttaa tuottajia palvelun laadun tärkeydestä, asiakkaan asemasta ja oikeuksista sekä sosiaalihuoltolain ilmoitusvelvollisuudesta.

Teittinen kuitenkin korostaa Essoten valvonnan olevan jo nykyisellään tehokasta.

Pieksämäellä ei ole havaittu huomautettavaa

Esperi Care vastaa Pieksämäellä kolmen hoivakodin toiminnasta. Hoivakoti Kontiola tarjoaa asumispalveluja ikäihmisille ja vammaisille ja hoitokoti Kotipesä kehitysvammaisille.

Joulukuussa yritys osti Pieksämäen keskustasta ikäihmisille ja vammaisille asumispalveluja tarjoavan hoivakoti Abelin yritystoiminnan. Lisäksi Joroisissa sijaitseva vanhusten Hoivakoti Juventus on myös ollut Esperi Caren omistuksessa vuodesta 2018 alkaen.

— Meille ei ole tullut tietoomme laatuun liittyviä poikkeamia valvontakäyntiemme yhteydessä eikä ole tullut esille muutakaan huomautettavaa, toteaa Pieksämäen kaupungin ikääntyvien palvelujen tulosaluejohtaja Rauni-Maaria Kesälahti.

Kesälahti toteaa, että kaikki asiakaspalautteet tutkitaan ja selvitetään.

— Valvonnan tietoon ei ole tullut asiakaspalautetta Pieksämäen yksiköistä, toteaa Kesälahti.

Juttua muokattu 30.1. klo 8.34: Myös Mäntyharjussa on Esperin hoivakoti.