Vanhojapoikia viiksekkäitä, Väliaikainen ja Metsäkukkia — Katso videot: Piristyspartion ohjaaja Reetta Kohonen ja Vuolingonhovin asukas Liisa Lampinen laulavat yhdessä

Mikkelin kaupungin palkkaama piristyspartio teki tiistaina keikan Essoten vanhusten ja vammaisten asumispalveluyksikköön Vuolingonhoviin.

Risto Hämäläinen

Sosionomiopiskelija Reetta Kohonen näyttää Liisa Lampiselle, millä rivillä mennään kappaleessa Käyn ahon laitaa.
Sosionomiopiskelija Reetta Kohonen näyttää Liisa Lampiselle, millä rivillä mennään kappaleessa Käyn ahon laitaa.

Suomalaisen musiikin klassikot ja kitara hurmaavat aina. Vuolingonhovin palvelukodissa nuoret ja vanhat laulavat yhdessä Vanhojapoikia viiksekkäitä. Elämänmakuiset sävelet tuovat hymyä jokaisen silmiin.

Liisa Lampinen nousee seisomaan laulaakseen Juha Vainion kappaletta Käyn ahon laitaa. Kaija Hiltunen puolestaan nauttii laulamisesta istuessaan. Hänen erityinen suosikkinsa on Metsäkukkia.

— Kaikki tällaiset tapahtumat ovat kivoja. Tässä vapautuu, kun on välitöntä vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Ei tarvitse tuntea sen enempää, Lampinen kertoo tunnelmistaan.

Muiden joukossa myös Alli Koistinen, Martti Metsätalo ja Sirkka Sulonen nauttivat yhteislaulusta täysin siemauksin. Koistinen ei itse laula mukana, mutta kuuntelee mielellään.

— Täällä on usein aika yksitoikkoisia kaikki päivät, pyhät ja arjet, Koistinen toteaa.

"Työ on rentoa: voi vain viettää yhdessä aikaa"

Piristyspartio oli tiistaina vierailulla Essoten vanhusten ja vammaisten tehostetun asumispalvelun yksikössä.

Lukiolaiset Aino Koponen, Aaron Hietaniemi, Tinja Sandberg ja Eveliina Pynnönen sekä yläkoululainen Sivan Amin ovat tuoneet kesätyönään iloa vanhuksille ja vammaisille. Sosionomiopiskelija Reetta Kohonen on työskennellyt kuukauden verran tiimin ohjaajana.

Risto Hämäläinen

Aaron Hietaniemi soittaa kitaraa, nuoret ja Vuolingonhovin asukkaat laulavat.

— Työ on rentoa: voi vain viettää yhdessä aikaa — ei tarvitse kiirehtiä minnekään. Laulamme yhdessä ja pelaamme aika paljon bingoa. Lisäksi meillä on tietokilpailuja, ja joskus Aaron tekee myös korttitemppuja, Kohonen kertoo.

— Työporukka on ollut niin kiva. Aika kuluu nopeasti, ja tämä on rentoa, iloinen Koponen kommentoi.

"Piristyspartiot ovat olleet kysyttyjä"

Mikkelin kaupungin palkkaamat piristyspartiot ovat kiertäneet kesän aikana Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen yksiköissä.

Kohonen kertoo, että kaupunki maksaa heille palkkaa noin 900 euroa kuussa.

Risto Hämäläinen

Aaron Hietaniemi soittaa kitarallaan vanhoja klassikoita Essoten Vuolingonhovin palvelukodissa. Taustalla laulavat nuoret vasemmalta oikealle: Aino Koponen, Eveliina Pynnönen ja Reetta Kohonen. Martti Metsätalo (keskellä) nauttii yhteislaulun kuuntelusta, kuten myös vasemmalla oleva Sirkka Sulonen.

— Olemme keskustelleet palkasta ja kokeneet sen ihan hyväksi. Ei se tunnu riistolta, koska työ on kuitenkin rentoa.

Essoten päivätoiminnan vs. esimies Päivi Meskanen toteaa nuorten tuoneen jo muutamina kesinä iloa ja valoa asumispalveluyksiköiden arkeen.

— Piristyspartiot ovat olleet haluttuja ja kysyttyjä. Nuoret ovat ohjanneet ja toteuttaneet yhdessä asukkaiden kanssa erilaista toimintaa.

Piristyspartiot lopettavat toimintansa heinäkuun lopussa.

Vuolingonhovin asumispalveluyksikössä lauletaan vielä Hopeinen Kuu, Syksyn sävel ja Kulkurin valssi. Sitten nuoret ja asukkaat siirtyvät pelaamaan bingoa.

Väliaikainen-kappale jää soimaan mielen sopukoihin.

Elo ihmisen huolineen murheineen
Se on vain väliaikainen
Elon hetki myös helkkyvin riemuineen
Se on vain väliaikainen
Tämä elomme riemu ja rikkaus
Sekä rinnassa riehuva rakkaus
Ja pettymys tuo - totta tosiaan
Väliaikaista kaikki on vaan