Norpat halutaan karkottaa rysiltä syömästä kovan äänen avulla

Äänikarkottimia on tarkoitus kokeilla kuudella rysällä Puruvedellä, Haukivedellä ja Paasivedellä.

Timo Seppäläinen

Voimakkaan äänen vahingoittavaa vaikutusta norppaan ei voi millään tavoin tutkia, joten on noudatettava varovaisuusperiaatetta, vaatii Suomen luonnonsuojeluliiton Etelä-Savon piiri.

Saimaan Safarit Oy hakee ely-keskukselta lupaa kokeilla äänikarkottimia norppien häätämiseksi kalanpyydyksistä. Ohjelmapalveluyritys on hakijana siksi, että se on palkattu koordinoimaan norppaturvallisia pyydyksiä kehittävää hanketta. Hanketta vetää ely-keskus.

Hankkeelle on Norjasta hankittu yksi laite ja perämeren kalastajilta on tarkoitus lainata toinen, näiden itsensä kehittämä laite. Laitteista lähtee ääntä pahimmillaan 190 desibeliä. Tutkimusten mukaan ihmiseltä menee kuulo 160 desibelissä, kipukynnys on 120.

Elyn vaatima tarkka tutkimussuunnitelma on projektikoordinaattori Mikko Jokelan mukaan lähdössä matkaan aivan näinä päivinä. Sen on laatinut Luonnonvarakeskuksen tutkija Ari Leskelä.

Jokelan mukaan laitteita on tarkoitus kokeilla kalastajien rysillä Puruvedellä, Haukivedellä ja Paasivedellä paikkaa välillä vaihtaen sen mukaan, missä norppia on rysillä käynyt. Karkottimen vaikutus todetaan havainnoimalla paikan päällä.

Jokelan mielestä äänikokeilu on tarpeen, koska muikunpyyntiin ei ole onnistuttu kehittämään norpanpitävää rysää. Verkoille karkottimia ei ole tarkoituskaan asentaa.

Ely-keskus on pyytänyt asiasta lausunnot Itä-Suomen yliopistolta ja Metsähallitukselta. Yliopiston kanta on tässä vaiheessa kielteinen ja Metsähallituksen myönteinen. Metsähallitus on mukana samaisessa pyydyshankkeessa. Jos lupa tulee, kokeilu voisi alkaa aikaisintaan keväällä jäiden lähdettyä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.