Pieksämäellä on huutava pula työvoimasta — Hoiva-avustajille ja siivoajille olisi nyt töitä

Talouskasvu on lisännyt palveluiden kysyntää Pieksämäellä. Paikalliset yritykset tarvitsevat lisää osaavaa työvoimaa. Etelä-Savon ammattiopisto pyrkii ratkaisemaan ongelmia yhdessä TE-palveluiden ja yritysten kanssa.

Henri Häkkinen

Ammattiopistolla on tarjota työttömille erilaisia työllistymistä tukevia koulutuksia.
Ammattiopistolla on tarjota työttömille erilaisia työllistymistä tukevia koulutuksia.

Etelä-Savon ammattiopisto tarttuu Pieksämäellä ja maakunnassa työttömyyden härkää sarvista yhdessä TE-palveluiden ja paikallisten työnantajien kanssa.

Osalla pieksämäkeläisistä työnantajista on ollut vaikeuksia löytää riittävästi osaavaa työvoimaa

Parhaillaan käynnissä oleva Nuoret töihin! -palvelu ja elokuussa starttaava Urakaistat Pieksämäellä -työvoimakoulutus ovat Etelä-Savon ammattiopiston työkaluja ongelmien ratkaisuun.

Tarjolla koulutusta ja lupakortteja

Nuoret töihin! -palvelussa pyritään ratkaisemaan nuorisotyöttömyyden ongelmia Etelä-Savon maakunnassa. Palvelu on suunnattu alle 30-vuotiaille tutkinnon suorittaneille. TE-toimisto ohjaa nuoria palveluun jossa Etelä-Savon ammattiopiston asiantuntijatiimi auttaa nuorta työpaikan tai yrittäjyyspolun löytämisessä.

Urakaistat Pieksämäellä -työvoimakoulutus on suunnattu työuransa taitekohdassa oleville ihmisille.

— Osallistujat voivat olla esimerkiksi perhevapailta palaavia, ammatinvaihtoa harkitsevia tai osaamistaan täydentäviä ihmisiä, kertoo Etelä-Savon ammattiopiston opettaja Tuula Eloranta.

Ammattiopisto tarjoaa työllistämispalvelussa oleville esimerkiksi koulutusta tietotekniikka- ja asiakaspalvelukoulutusta sekä mahdollisuuden suorittaa töissä tarvittavia lupakortteja.

Tekijöitä tarvitaan monella alalla

Ammattiopiston koulutus- ja työllistämispalveluista apua toivotaan etenkin aloille, joilla työvoimaa on vähän.

Työvoiman tarpeessa Pieksämäellä kouristellee esimerkiksi ravitsemus- ja puhdistusala.

— Meillä eläköityy vuosittain 10-15 henkilöä. Työntekijöitä tarvittaisiin moniin eri tehtäviin, sanoo Pieksämäen kaupungin ruokapalvelupäällikkö Mari Miettinen.

Myös hoiva-alalla työvoimaa kaivataan kipeästi.

— Tällä hetkellä ei ole saatavilla riittävästi koulutettuja hoiva-avustajia. Heitä kyllä koulutetaan, mutta monet jatkavat siitä suoraan lähihoitajakoulutukseen, kertoo Attendo Puistokartanon hoivakodin johtaja Paula Ylönen.

Nuoret työhön!- palvelu on juuri käynnistymässä. Etelä-Savon ammattiopiston uuteen Urakaistat Pieksämäellä-koulutukseen ja muihin työvoimakoulutuksiin voi hakea kesä-heinäkuun aikana te-palvelujen kautta.