Kokoomus perää turvallisuusratkaisuihin poliittista yksituumaisuutta

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen muistuttavat, että poliisivakanssien määrää on saatu vakiinnutettua. Jos kuitenkin katsotaan, että lisäresursseja tarvitaan, ne hankitaan. Kokoomus ajaa tiedustelulainsäädännön pikaista etenemistä.

Vesa Vuorela

Kansallinen turvallisuustilanne ja poliisien resurssit puhuttivat kokoomusta ja mikkeliläisiä puolueen kesäkokouksen alkutunnelmissa Mikkelin torilla. Kokoomusjohtaja Petteri Orpo sanoo, että jos ilmenee jotain, jolla Turun kaltaisen tapauksen voisi estää, asiaan on puututtava.


Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen sanoo, että kokoomus on valmis edistämään tiedustelulainsäädännön nopeaa etenemistä.
— Tiedustelulainsäädännön asetelmaa linjattiin jo hallituksen puoliväliriihessä. Eduskuntaryhmämme on sitä mieltä, että lainuudistus tulee saada nopeasti liikkeelle ja voimaan, sanoi Jokinen kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksen alkajaistunnelmissa Mikkelin torilla tiistaina.
Jokinen sanoo, että hän ei ole lähemmin keskustellut asiasta muiden poliittistenryhmien kanssa, mutta toivoo poliittista yksimielisyyttä.
— Päättäjien tehtävä on tehdä ne turvallisuusratkaisut, joita turvallisuustilanne vaatii. Kyse on perustuslain säätämisestä, joten toivon yksimielisyyttä.

Samaa mieltä on eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, lappeenrantalainen kansanedustaja Jukka Kopra.
— Viranomaisten resursseja on lisättävä. On saatava lisäsatsaus poliisitoimintaan ja turvallisuuteen sekä samalla viedä tiedustelulainsäädäntö läpi nopeasti, sanoo Kopra.
Kopran mukaan kyse ei ole pelkästään Turun puukotustapauksesta.
— Poliisin resurssit on arvioitava uudelleen. Uskon, että myös oppositio lähtee siihen mukaan, kunhan vai ei politisoida asetelmaa, sanoo Kopra.

Jokinen kiitteli ryhmän kesäkokouksen avajaispuheessaan poliisin sekä terveydenhuollon toimintaa Turun tapauksen hoidossa tilannehetkellä ja sen jälkeen.
— Poliisina tiedän, että tilanteet vyöryvät ensimmäisenä paikalle tulleen poliisipartion eteen. Tämän tehtävän hoitaminen osoittaa suurta ammattitaitoa.
Jokinen muistutti, että poliisien määrärahoja on nostettu ensi vuodelle niin, että sovittu 7 200 poliisin määrä saada vakiinnutettua. Myös vakanssit ovat käytännössä kaikki täynnä.
Jokisen mukaan hallituksen puoliväliriihen päätöksillä ja 46 miljoonan euron määrärahalisäyksellä ensi vuodelle viranomaisten resurssit ja kyky reagoida muuttuneeseen tilanteeseen säilyvät hyvänä, mutta mikäli suomalaisten turvallisuuden takaaminen vaatii vielä lisää resursseja, ne hankitaan.

Jokinen katsoo, että sovittu poliisimäärä on katsottu riittävän. Hän ei arvioinut sitä, olisiko vielä tarve lisätä poliisien määrää.
— No jos kansainvälisesti katsotaan niin Suomi ei ole kansainvälisellä tasolla. Onneksi poliisin koulutus ja ammattitaito petraa tilannetta.
— On keskusteltu myös poliisivoimien kattavuudesta koko maassa varsinkin nyt, kun poliisipiirejä on yhdistetty. Parantamisen varaa kattavuudessa voisi olla, pohti Jokinen.
— Jos nähdään tarvetta lisätä poliisien määrää ja se on perusteltua, se on sitten tehtävä. Kyse on eduskunnan päätöksestä.

Viranomaisten toimintaedellytyksiin otti kantaa Mikkelin torilla myös kokoomusjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo.
Orpo muistutti, että poliisin, suojelupoliisin ja rajavartiolaitoksen toimintaedellytyksiä on jo lisätty.
Hän katsoo, että jos Turun tapauksen vuoksi ilmenee jotain sellaista, jolla tapaus olisi saatu estettyä, sellainen tehdään.
— Sitten puututaan asiaan. Maailma on kuitenkin sellainen, että riskiä ei saada poistettua kokonaan, sanoi Orpo.

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat