Kokoomuksen Häkkänen: Yksi sote-alue, yksi maakunta – Kokoomusedustaja perää keskustalta selkeää kantaa Etelä-Savon sote-ratkaisuun

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen odottaa valtioneuvostoa ratkaisua Etelä-Savon sote-alueeseen. Maakunta ei tähän sovitteluun tunnu kykenevän.

Vesa Vuorela

Antti Häkkäsen mukaan kokoomuksen kanta on se, että Etelä-Savon sote tulee toteuttaa nykyisen maakunnan mukaisella alueratkaisulla.
Antti Häkkäsen mukaan kokoomuksen kanta on se, että Etelä-Savon sote tulee toteuttaa nykyisen maakunnan mukaisella alueratkaisulla.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen sanoo, että Etelä-Savon maakunnan sote-ratkaisu tulee tehdä nykyisen maakuntarajan mukaisesti.

Häkkäsen mukaan maakunnan tulee pysyä yhtenäisenä. Tämä on hänen mukaansa myös kokoomuksen kanta puolueena.

– Jos sote-alueet perustetaan ylipäätään maakuntamallin mukaisesti, Etelä-Savon tulee olla yksi sote-maakunta.

– Siis yksi sote-alue ja yksi maakunta, joka on nykyinen Etelä-Savo, sanoo Häkkänen.

Maakunnan sote-keskustelussa on hienokseltaan odoteltu kokoomuksen ja oman maakunnan kansanedustajan ulostuloa.

Häkkänen muistuttaa sanoneensa jo viime hallituskaudella, että Etelä-Savon tulee pysyä yhtenäisenä. Tämä hän kertasi myös viime talvena.

– Kun nyt lakiluonnos lähti liikkeelle, olen huolissani. Etelä-Savoa ei tule hajottaa, vaan pitkällä tähtäimellä sote ja maakunnan muu toiminta on pysyttävä yhtenäisenä.

Umpikujassa ollaan

Häkkänen sanoo, että maakunnan sote-ratkaisun voi tehdä vain valtioneuvosto, sillä hänen mukaansa maakunta ei näytä itse pystyvän sopimaan asiasta.

Häkkänen hyökkää varsin voimakkaasti keskustaa kohtaan.

Keskustan savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen oli tiede- ja kulttuuriministerin toimikaudellaan keskustan sote-neuvottelija.

Lakiluonnosvaiheessa keskustan pääneuvottelija hyväksyi maakuntaa hajottavan linjan. — Antti Häkkänen

– Kososen aikana lähti soten lakiluonnos liikkeelle. Lakiluonnos ei ole mikä tahansa, vaan siinä keskustan pääneuvottelija hyväksyi linjan maakunnan hajottamisesta.

– Nyt tulos on se, että on kaksi sairaanhoitopiiriä ja kaksi kaupunkia umpikujassa.

"Maakunnan hajoamisesta ei seuraa mitään hyvää"

Valtioneuvoston kanta on Häkkäsen mukaan saatava nopeasti aikaan.

– Sote-alueesta ja aluejaosta päättää valtioneuvosto. Odotan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun, keskustan ja valtioneuvoston kantaa.

Häkkänen tuumii, että keskustan kanta tarvitaan edustaa keskustaa nyt kuka tahansa.

– Keskustassa sote-ryhmä sanoo yhtä ja julkisuudessa toista. Linja selväksi nyt. Lakiluonnosvaiheessa keskustan pääneuvottelija hyväksyi maakuntaa hajottavan linjan.

Häkkäsen mukaan maakunnan hajoamisesta ei seuraisi kenellekään mitään hyvää.

– Ei myöskään Itä-Savon alueelle. Ei Pohjois-Savo ole antanut sille mitään lupauksia. Sen sijaan Etelä-Savossa saadaan kyllä Mikkelin ja Savonlinnan alueen palvelut hoidettua.

Taustalla Häkkänen näkee taloustilanteen ja palvelutarpeet.

– Jos talous ja työllisyys heikkenevät, sote-palvelut jumiutuvat reviirikiistaan ja kulut nousevat, eikä verotulopohja riitä turvaamaan hyvinvointiyhteiskunnan palveluja.