Leppä väläyttää porkkanaa kaasuautoille

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää harkittavaksi uutta tukimuotoa kaasuautoilun edistämiseen.

Vesa Vuorela

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä osallistui tiistaina Haukivuorella Biohauki Oy:n jalostamon avajaisiin.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää harkittavaksi uutta tukimuotoa kaasuautoilun edistämiseen.
Leppä ohjaisi ilmastostrategian toteuttamisen nimissä tukea siihen, että vanhojen autojen käyttövoima muutettaisiin fossiilisista polttoaineista biokaasulle.


Leppä avasi tiistaina iltapäivällä Mikkelin Haukivuorella Biohauki Oy:n uuden biojalostamon. Laitos on jo muutaman kuukauden ajan tuottanut karjanlannasta liikennepolttoainetta ja peltolannoitetta.

Lepän mielestä hallituksen ilmastostrategian toteuttamisen ja päästövähennysten nimissä tulee lisätä sekä kotimaista biotuotantoa että sille käyttöä.
Ministeri viittasi hallituksen aiempiin linjauksiin. Hallitus päätti kevään kehysriihessä ohjata 25 miljoonaa euroa vuodessa sähkö- ja kaasuautoilun edistämiseen. Tästä summasta olisi Lepän arvion mukaan lohkaistavissa vaikutukseltaan merkittävä summa nykyisten autojen konvertointiin kaasuautoiksi.
— Biokaasun tuotannon määrä on kasvussa eri kokoisissa laitoksissa. Tuotantoa varten pitää saada kysyntää lisää. Vanhojen autojen muuttamista kaasuautoiksi voitaisiin tukea strategian toteutukseen varatuista varoista, sanoi Leppä.

Biohauki Oy:n prosessi on ylösnoston vaiheessa ja toimii noin 80 prosentin teholla. Kaasua jaellaan Haukivuoren tankkauspisteessä ja kohta myös Mikkelin Graanin liikekeskuksessa.
Täydellä tuotannolla voidaan korvata esimerkiksi noin 360 000 litraa bensiiniä.

Laitoksen osakkaita ovat Etelä-Savon Energia Oy ja 15 haukivuorelaista tuottajaa.

Mikko Kontti

Mikko Kontti

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.