Käräjäoikeus tuomitsi kolme mäntyharjulaista miestä pahoinpitelystä — Motiivi oli kosto uhrin tekemästä raiskauksesta, mutta käräjäoikeuden mukaan pahoinpitelyä ei suunniteltu

Uhri sai pahoinpitelyssä muun muassa otsaansa noin 10 sentin mittaisen syvän haavan ja kaksi murtumaa oikeaan silmäkuoppaan. Hän sai myös tuomion tekemästään raiskauksesta.

Henri Väisänen

Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion raiskauksesta sekä törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä.
Etelä-Savon käräjäoikeus antoi tuomion raiskauksesta sekä törkeästä pahoinpitelystä ja pahoinpitelystä.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kaksi mäntyharjulaista miestä eri mittaisiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin törkeästä pahoinpitelystä. Toinen mies tuomittiin vuoden ja kahdeksan kuukauden ehdolliseen ja toinen vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Samaan tapaukseen liittyen myös kolmas mäntyharjulainen mies tuomittiin 80 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Tapahtumat saivat alkunsa mäntyharjulaisessa asunnossa kesällä 2016, kun uhri oli mennyt hakemaan asunnosta sinne aikaisemmin päivällä unohtamaansa matkapuhelinta. Asunnossa häntä oli lyöty ja potkittu useasti kolmen ihmisen taholta.

Uhri sai pahoinpitelyssä muun muassa otsaansa noin 10 sentin mittaisen syvän haavan, kaksi murtumaa oikeaan silmäkuoppaan sekä pitkäaikaista kipua ja särkyä.

Toinen törkeästä pahoinpitelystä tuomittu mies myönsi syyllistyneensä pahoinpitelyyn. Hän kertoi motiiviksi koston, sillä pahoinpitelyn uhri oli kertonut olleensa aikaisemmin keväällä vastoin erään naisen tahtoa sukupuoliyhteydessä tämän kanssa. Mies oli tunkeutunut sormellaan naisen sukupuolielimeen.

Aiempi rikostekisteri kovensi tuomiota

Törkeästä pahoinpitelystä tuomittu mies oli suuttunut kuultuaan tapauksesta ja pahoinpidellyt miehen. Hän oli vahvasti päihtynyt eikä tuomion mukaan muistanut, että muut olisivat pahoinpidelleet uhria.

Toinen törkeästä pahoinpitelystä tuomittu mies kiisti syytteet. Hän oli omien sanojensa mukaan ”enimmäkseen sammunut” eikä hänellä ollut muistikuvia tapahtuneesta. Pahoinpitelystä tuomittu mies taas tunnusti tönäisseensä ja lyöneensä uhria, koska oli menettänyt hermonsa uhrin otettua kevään tapahtumat puheeksi.

Oikeus katsoi, että tuomitut eivät olleet suunnitelleet tekoaan vaan motiivina olivat kevään tapahtumat. Todistelun pohjalta oikeus myös katsoi, että uhria oli pahoinpidellyt useampi henkilönä.

Käräjäoikeuden mukaan kaksi törkeästä pahoinpitelystä tuomittua olivat aiheuttaneet uhrille pahemmat vammat kuin pahoinpitelystä tuomittu mies. Toisen miehen tuomio oli ehdoton hänen aikaisemman rikosrekisterinsä takia.

Myös pahoinpitelystä tuomitun miehen tuomio oli ehdoton. Oikeus katsoi, että ottaen huomioon pahoinpitelystä tuomitun miehen rikosrekisteri, hänen rangaistuksensa pitää olla ehdoton.

Miehet määrättiin maksamaan uhrilleen yhteensä 3 000 euroa korvauksia kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta.

Myös raiskauksesta luettiin tuomio

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi myös pahoinpitelyn uhrin riidan aiheena olleesta raiskauksesta kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lieventämisperusteena oli, että mies tunnusti teon ja kertoi tapahtumista oma-aloitteisesti ja edisti näin rikoksen selvittämistä.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi hänet määrättiin maksamaan raiskaamalleen naiselle yhteensä 5 000 euron korvaukset psyykkisen tilan häiriintymisestä ja kärsimyksestä.

Alkoholilla oli osuutta sekä raiskaukseen että pahoinpitelyihin.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Juttua korjattu 20.11. kello 14.20: Toisen törkeästä pahoinpitelystä tuomitun miehen vankeustuomio oli ehdoton.