Xamk sai neljännesmiljoonan lahjoituksen — William ja Ester Otsakorven Säätiön varat karttuivat viime vuosisadan alussa Viipurissa ja tasoittavat nyt opiskelijoiden tietä työelämään

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu kerää varoja ensi vuoden loppuun asti.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rehtori Heikki Saastamoinen sanoo, että lahjoitus on arvokas avaus varainhankinnalle.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk) on saanut mittavan avauksen varainhankinnalleen.

William ja Ester Otsakorven Säätiö on tehnyt 250 000 euron lahjoituksen ammattikorkeakoulun pääomaan.

William ja Ester Otsakorven Säätiö perustettiin 90 vuotta sitten edistämään yrittäjyyttä ja ammattitaitoja. Säädekirjan mukaan tavoitteena on auttaa "suomalaisia miehiä ja naisia pääsemään osalliseksi tietopuolisesta ja ammatillisesta sivistyksestä”.

Yrittäjyyden ja oppilaitosten työelämäyhteistyö ovat säätiölle tärkeitä arvoja.

Xamkin rehtori Heikki Saastamoinen pitää lahjoitusta merkittävänä ja sijoituksena Kaakkois-Suomen tulevaisuudelle. Saastamoisen mukaan lahjoitukset varmistavat, että toiminta-alue pysyy jatkossakin kilpailu- ja kehityskykyisenä nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa.

Valtiolta vastineeksi lisärahoitusta

Ammattikorkeakoulut saivat keväällä 2017 oikeuden varojen hankkimiseen rahankeräyksillä. Valtio takaa toiminnan perusrahoituksen, mutta lisäksi valtio pääomittaa ammattikorkeakouluja suhteessa näiden keräämään yksityiseen pääomaan.

Xamkin varainhankinta jatkuu vuoden 2019 loppuun asti.

Lahjoituksia voivat tehdä sekä yksityishenkilöt että yritykset ja yhteisöt. Yli 850 euron lahjoituksen voi vähentää verotuksessa. Yli 10 000 euron lahjoituksen saa kohdentaa suoraan haluamalleen koulutusalalle.

Ammattikorkeakoulusta valmistuu vuosittain 1 700 uutta ammattilaista.

Otsakorvet olivat monessa mukana

Säätiön verkkosivuilla kerrotaan säätiön syntyneen menestyksellisestä viipurilaisesta liiketoiminnasta.

William Otsakorpi toimi ensin pankkialalla. Vuonna 1901 hän perusti vilja- ja siirtomaatavarakaupan harjoittamiseen erikoistuneen Lindell & Hyvärinen -kauppayhtiön, jolla oli konttorit Viipurissa ja Pietarissa. Kauppa- ja teollisuustoiminta laajeni myöhemmin myllyjen perustamiseen, teollisuuteen, sahaukseen ja karamellitehtaan omistukseen.

Ester Otsakorpi osallistui ahkerasti hyväntekeväisyyteen sekä vaikutti marttatoimintaan ja lasten kasvitarhatoimintaan. Myös naisasia ja rauhanliike olivat hänen sydäntään lähellä.

Ester Otsakorpi perusti säätiön oman ja miesvainajansa tahdon mukaisesti vuonna 1928.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet