Mikkeli miettii millä mallilla elinkeinopolitiikkaa tehdään tulevaisuudessa — Miksei haluaa jatkaa ja lupaa tuloksia

Mikkelin luottamusjohdon mukaan lähtökohta on, että kehitysyhtiö Miksei Oy jatkaa, mutta muitakin malleja halutaan arvioida. Miksei itse katsoo, että yhtiömalli toimii ja on iskukunnossa.

Vesa Vuorela

Mikkelin kaupunki valmistelee valtuustokauden strategiaansa. Samalla linjataan se, mikä toimintamalli sovitaan elinkeino- ja kehittämispolitiikkaan. Linjaus ratkaisee kehitysyhtiö Miksei Oy:n tulevaisuuden.
Mikkelin kaupunki valmistelee valtuustokauden strategiaansa. Samalla linjataan se, mikä toimintamalli sovitaan elinkeino- ja kehittämispolitiikkaan. Linjaus ratkaisee kehitysyhtiö Miksei Oy:n tulevaisuuden.


Mikkelin kaupunki miettii kehitysyhtiö Miksei Oy:n asemaa kaupunkikonsernissa.
Poliittinen johto pyysi viime keväänä Mikseiltä omaa selvitystä yhtiön toiminnasta ja tulevaisuuden näkymistä. Selvitys oli maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä.
Kyse on siitä, jatkaako Miksei kaupungin kehitysyhtiönä osana kaupunkikonsernia vai päätyykö kaupunki rakentamaan elinkeino- ja kehittämistyöhön jonkin muun mallin. Useissa kaupungeissa kehitysyhtiön tehtävät ovat siirtyneet kunta- ja konsernijohdon alaisuuteen.
Hallitus ei tehnyt linjauksia mihinkään suuntaan, vaan jatkaa keskustelua viikon kuluttua.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) sanoo, että kaupunki yksinkertaisesti pyrkii selvittämään sen, millä mallilla elinkeino- ja kehittämispolitiikkaa tulevaisuudessa Mikkelissä tehdään.
— Haluamme tutkia eri vaihtoehtoja siitä, millä keinoilla elinvoimaa voi parhaiten vahvistaa ja mikä taho sitä työtä tekee.
Aholainen sanoo, että spekulointia Miksein asemalla ei tule käydä ennen kuin nähdään vaihtoehtoja.
— Näistä vaihtoehdoista ei ole kartoitusta vielä. Lähtökohta on, että Miksei jatkaa. Vaatisi aika isoja muutoksia, jos Miksei ei jatkaisi, pohtii Aholainen.
— Paineita ei ole mihinkään suuntaan, mutta tehdään arviota sitten, kun eri vaihtoehtoja on tarjolla.

Toistaiseksi ei ole puhuttu esimerkiksi Miksein resursseista. Miksein toimitusjohtaja Juha Kauppinen sanoo, että nykyisellä rahoituspohjalla ”saadaan aikaan hyvää tulosta”.
— Toiminta ei vaadi merkittäviä lisäpanostuksia, mutta kisa on kova, kun aidosti kilpaillaan yritysten sijoittumisesta kaupunkiin.
Kauppisen mukaan lisäresursseja voisi olla hyvä saada ennen muuta markkinointiin ja näkyvyyteen ulospäin.
Kauppinen sanoo, että toiminnan kannalta yhtiömalli on perusteltu.
— Yritystä palvelee yritys, voimme nopeasti vastata muuttuviin tarpeisiin, ja toimintakulttuurit ovat lähellä toisiaan, sanoo Kauppinen.
Kauppinen luottaa siihen, että yhtiömalli säilyy jatkossakin. Kaupungin kanssa on hänen mukaansa käyty keskustelua hyvässä hengessä.
— Nykymallin eteen on tehty töitä ja olisi hullua tehdä äkkiä täyskäännös. Yhtiö on hyvässä asennossa ja kulut hallinnassa.

Mikkeli omistaa Miksei Oy:stä 80,65 prosenttia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu 17,74 ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto 1,61 prosenttia.
Toiminnan volyymi on 4,7 miljoonaa euroa. Henkilöstöä on 28—35, joista 19 vakituista. Asiakkaana on noin 700 yritystä.

Jukka Ahdelma

Jukka Ahdelma