Viisi uutta koronatartuntaa Essoten alueella – Tartunnat liittyvät viikonloppuna löytyneeseen tartuntaketjuun

Tilanne on hallinnassa, koska koronaa ei ole löytynyt tartuntaketjun ulkopuolelta.

Timo Mustalampi

Koronatestaukseen pääsee Essotessa tällä hetkellä alle vuorokaudessa. Kuvituskuva.
Koronatestaukseen pääsee Essotessa tällä hetkellä alle vuorokaudessa. Kuvituskuva.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän alueella on löytynyt viisi uutta koronatartuntaa. Viikonloppuna löytyneen tartuntaketjun kokonaissaldo on siten keskiviikkona 28 koronatartuntaa.

Karanteeniin on kyseisessä tartuntaketjussa asetettu 70 henkeä. Altistuneiden kartoitus ja oirehtivien testaus jatkuu edelleen.

Terveyspalvelujen johtajan Santeri Seppälän mukaan taudin esiintyvyyden kansallisesta kasvusta kertoo se, että Essoten alueella on altistuneita muiden sairaanhoitopiirien alueiden tartuntaketjuista.

Edellisen suuren tartuntaketjun karanteenit ovat purkautumassa ja tilanne on sen osalta hallinnassa. Tartuntaketju liittyi Jukurien U20-joukkueeseen.

– Laajasta testauksesta huolimatta näiden ketjujen ulkopuolelta ei ole löytynyt tartuntoja. Kummassakin suuressa ketjussa näyttää olleen melko tiivis porukka, jotka ovat kuitenkin melko vähän levittäneet tartuntoja lähipiirinsä ulkopuolelle. Tilanne olisi huolestuttavampi, jos meillä olisi tartuntoja joiden alkuperää ei pystytä jäljittämään, Seppälä linjaa tiedotteessa.

Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström kehottaa alueen asukkaita tavallista huolellisempaan turvavälien säilyttämiseen ja käsihygieniaan, koska koronatartuntoja on löydetty näinkin suuri määrä.

Koronatestaukseen pääsee edelleen alle vuorokaudessa ja lähes kaikki tuloksen valmistuvat vuorokauden sisällä.

Essoten puhelinpalvelun 116 117 arvioitu jonotusaika keskiviikkona päivällä on noin 30 minuuttia.