Siekkilän palvelukodissa yksiöt 15 asukkaalle — muuttamaan pääsee tammikuussa

Vaalijalan kuntayhtymän uudesta palvelukodista voi jo erottaa tulevia tilaratkaisuja. Kehitysvammaisten henkilöiden laitosasuminen halutaan lopettaa vuoteen 2020 mennessä.

Taru Hokkanen

Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen, avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala sekä Mikkelin seudun kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Taru Vilander kävivät katsomassa valmistuvaa 21 neliömetrin palveluyksiötä. Yksiössä on kylpyhuone sekä oma uloskäynti.
Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen, avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala sekä Mikkelin seudun kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Taru Vilander kävivät katsomassa valmistuvaa 21 neliömetrin palveluyksiötä. Yksiössä on kylpyhuone sekä oma uloskäynti.

Vaalijalan uuden Siekkilän palvelukodin rakentaminen on edennyt harjannostajaisvaiheeseen.
Talosta alkavat jo hahmottua uudet palveluasunnot, joita rakennukseen tulee yhteensä viisitoista kappaletta. Valmista on tarkoitus olla loppuvuodesta.
— Suunnitelma on, että muuttamaan pääsisi tammikuussa, kertoo Vaalijalan avopalvelujen johtaja Kirsi Ruutala Lugankadun työmaalla.
Asunnot ovat pieniä yksiöitä, kooltaan 20—25 neliömetriä.
— Nämä ovat vuokra-asuntoja, joten niistä löytyy kaikki elementit mitä kodissa tarvitaan.
Asunnoissa on kylpyhuone ja oma sisäänkäynti sekä mahdollisuus pienelle keittiölle. Osassa asuntoja keittiö on jo valmiiksi.
— Rakennus on jaettu eri siipiin neljäksi ryhmäkodiksi. Asuntoja yhdessä ryhmässä on kahdesta viiteen, Ruutala selventää.
Jaottelun myötä pyritään ylläpitämään asumisen rauha sekä pienet ryhmäkoot. Yhdestä asuntoryhmästä löytyy aina yhteinen keittiö, mutta palvelukodin jakelukeittiö hoitaa päivittäisen ruokapalvelun.

Tulevat asukkaat hakevat palvelukotiin parhaillaan. Siekkilä on suunniteltu erityisesti yksilöllisiä erityistason yövalvottuja asumispalveluita tarvitseville.
— Asiakasprofiilimme ei ole vielä selvillä, mutta palvelukoti työllistää vähintään 20, jopa 30 ohjaajaa riippuen siitä, kuinka paljon tukea ja apua asukkaat tarvitsevat, avopalvelujen johtaja Ruutala kertoo.
Siekkilän palvelukoti on 13. kohde, jota Vaalijalan kuntayhtymä on rakentamassa vammaisten palveluasumistilannetta parantaakseen.
— Pyrimme siihen, että laitosasumista saataisiin purettua mahdollisimman paljon.
Muutoksessa asukkaiden tukena olevat valmentajat ovat siirtymässä tärkeässä osassa.
— Aikaisemmin laitoksesta siirryttiin asumispalveluihin liian vähällä valmistautumisella, toteaa Vaalijalan hallituksen puheenjohtaja Anja Manninen.
Nyt valmennus on pitkäaikaisempaa, jolloin myös asukkaiden kotiutuminen uusiin asuntoihin on sujunut paremmin.
Mikkelin seudun kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja Taru Vilanderin mukaan omaisten kannalta on erityisen hyvä, että palvelukoteja on rakentunut lisää ympäri maakuntaa.
Näin ollen läheisten on mahdollista pitää tiiviisti yhteyttä ja olla mukana palveluasumisen piirissä olevan läheisen elämässä.
— Esimerkiksi vanhemmat voivat vierailla myös lasten luona palvelukodeissa.
— Ryhmäkodit taas mahdollistavat sen, että toveruussuhteita syntyy toivottavasti myös toisten asukkaiden kanssa, Manninen uskoo.

Valtakunnallisen asumisohjelman mukaan kehitysvammaisten henkilöiden laitosasuminen on tavoitteena lopettaa vuoteen 2020 mennessä.
Vaalijalan kuntayhtymä on toteuttanut tähän mennessä 12 palvelukotia Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tukemina hankkeina.
Viimeisimpänä valmistui Sipulin palvelukoti Kuopioon, joka toimii autistien yksikkönä.
Seuraavaksi aloitetaan rakentaminen Jyväskylässä, johon tulee Siekkilän palvelukotia muistuttava psykososiaalisen tuen palvelukoti.

kia.toivanen@lansi-savo.fi

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.