Päihdeammattilaiset vetoavat: ”Korvaushoitolainen pitää hoitaa samalla tavalla kuin muutkin”

Mikkelin A-klinikka korvaushoitoineen siirtyy Essoten alaisuuteen vuoden alussa. Opioidikorvaushoidossa olevat Sanna ja Iiris toivovat, että heidän hoitonsa pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin tällä hetkellä.

Jaakko Avikainen

Kuvituskuva. Essoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaja Minna Mutanen sanoo, että perusterveydenhuollossa työskentelevillä ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa korvaushoidosta.
Kuvituskuva. Essoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaja Minna Mutanen sanoo, että perusterveydenhuollossa työskentelevillä ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa korvaushoidosta.

Perusterveydenhuollossa hoitohenkilökunnalla voi olla ennakkoluuloja korvaushoitoasiakkaita kohtaan, sanoo Essoten mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaja Minna Mutanen.

— Voi olla, että perusterveydenhuollossa ei ole tarpeeksi tietoa korvaushoidosta ja sen kriteereistä, Mutanen arvioi.

Samaa mieltä on A-klinikkasäätiön Mikkelin A-klinikan palveluesimies Kaija Smolander. Hän uskoo, että epäasiallinen kohtelu johtuu osittain tietotaidon puutteesta, osittain asenteista.

Smolander toteaa, että hoitohenkilökunnan ei kuitenkaan tule sietää asiakkailtaan epäasiallista käytöstä.

— Asiatonta ja uhkaavaa käytöstä emme mekään A-klinikalla asiakkailtamme suvaitse. Pelon tunteessa on vaikea olla avuksi.

"Hoitajat tuntevat monet meistä vuosien takaa"

Mikkelin A-klinikka korvaushoitoineen siirtyy Essoten alaisuuteen vuoden alussa. Mutanen uskoo tilanteen paranevan nykyisestä, koska päihdetyöntekijöiden ja muun hoitohenkilökunnan yhteistyösuhde tiivistyy.

Korvaushoidossa olevat Sanna ja Iiris toivovat, että Essoteen liittyminen ei vaikuta heidän hoitoonsa negatiivisesti.

— Hoitajat tuntevat monet meistä vuosien takaa. Nyt hoito on järjestetty hyvin ja yksilöllisesti. Hoitajan kanssa pääsee aina halutessaan puhumaan.

Mutanen ja Smolander vetoavat korvaushoitoasiakkaiden hyvän kohtaamisen puolesta terveydenhuollossa.

— Korvaushoitolainen pitää hoitaa kaikissa terveydenhuollon toimipisteissä samalla tavalla kuin muutkin — taustan ei pitäisi määrittää mitään hoidossa.

Luetuimmat