Vanhat video- ja C-kasetit kuuluvat roskapussiin, pitkä ja sitkeä nauha vaikeuttaa lajittelua, muistuttaa Kymenlaakson Jäte

Kymenlaakson Jäte kerää jätteet Etelä-Savosta Mäntyharjusta.

Tiina Knaappila

Vanhat vhs-videot tulee jäteyhtiön mukaan laittaa roskapussiin.
Vanhat vhs-videot tulee jäteyhtiön mukaan laittaa roskapussiin.

VHS-kasetit, C-kasetit ja vastaavat aiheuttavat päänvaivaa Keltakankaan jätekeskuksella, Kymenlaakson Jäte kertoo tiedotteessa. Etelä-Savossa Mäntyharju kuuluu Kymenlaakson Jätteen alueeseen.

Tiedotteen mukaan kasetit kuuluvat roskapussiin eli ne on paras hävittää loppujätteen mukana.

Kymenlaakson Jätteen Keltakankaan jätekeskuksessa on vastaanotetun jätteen joukossa ollut paljon VHS-kasetteja viime aikoina. Jätekeskukseen tuodaan käsiteltäväksi muun muassa jäteasemilla vastaanotettuja jätteitä.

Kasetit vaikeuttavat jätteenkäsittelyä jätekeskuksen lajittelulaitoksessa.

Niistä purkautunut nauha tukkii seuloja ja kiertyy akseleihin. Laitokselle on viime vuosina lisätty useita uusia erottelulaitteita, joihin pitkä ja sitkeä kasettinauha helposti kiertyy.

Kymenlaakson Jätteen mukaan lajittelulaitoksen toimintahäiriöiden välttämiseksi VHS-kasetit, C-kasetit ja muut vastaavat nauhakasetit tulee laittaa ensisijaisesti roskapussiin ja loppujäteastiaan. Myös kasettien kotelot kelpaavat roskapussiin.

Roskapussiin laitetut kasetit matkaavat jäteauton kyydissä hyötyvoimalaan, jossa ne päätyvät energiantuotantoon sellaisenaan.

Jos kerralla on poistettavana isompi määrä VHS- tai C-kasetteja, ne voi tuoda jäteasemalle erikseen lajiteltuna. Kasetit on hyvä pakata erilleen, esimerkiksi jätesäkkiin.

Asemalla kaseteista tulee mainita jäteasemanhoitajalle, jotta hän osaa ohjata kasetit omiin keräysastioihinsa, jäteyhtiön tiedotteessa vinkataan.