Lomautettujen määrä lähes kuusinkertaistui vuodentakaisesta Etelä-Savossa

Maakunnassa oli huhtikuun lopussa noin 2 750 lomautettua.

Vesa Vuorela

Esimerkiksi ravintolat ovat tänä keväänä lomauttaneet paljon väkeä koronaviruspandemian aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Kuvituskuva.
Esimerkiksi ravintolat ovat tänä keväänä lomauttaneet paljon väkeä koronaviruspandemian aiheuttamien vaikeuksien vuoksi. Kuvituskuva.

Koronaviruspandemian aiheuttamat vaikeudet ovat tänä keväänä näkyneet lomautuksina lukuisilla aloilla. Etelä-Savossa lomautettujen määrä lähes kuusinkertaistui vuodentakaiseen verrattuna.

Etelä-Savon ely-keskus kertoo, että maakunnassa oli huhtikuun lopussa noin 2 750 lomautettua, siinä missä vuosi sitten heitä oli noin 500.

Koko maassa lomautettuja oli 164 000 henkilöä, mikä oli 13-kertainen määrä viimevuotiseen nähden.

Työttömiä Etelä-Savossa oli huhtikuun lopussa 9 600 työtöntä. Työttömien määrä nousi siis vuodentakaisesta yli 3 600:lla.

Työttömien määrässä ovat mukana lomautetut. Sen sijaan määrään eivät sisälly yrittäjät, jotka ovat ilmoittautuneet työnhakijoiksi saadakseen työttömyysturvaa.

Työllisyys heikentynyt koko maassa

Työllisyys heikkeni koko maassa huhtikuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Työllisyysasteen trendi oli 73,5 prosenttia ja työttömyysasteen trendi 6,8 prosenttia.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli huhtikuussa 56 000 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä oli lähes saman verran kuin viime vuoden huhtikuussa. Työvoiman ulkopuolella olevia piilotyöttömiä oli 88 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Maaliskuussa työllisyysasteen trendiluku oli Tilastokeskuksen mukaan 73,4 prosenttia.

Trendisarjan luvuista on poistettu kausi- ja satunnaisvaihtelu.

Työttömänä on yli 200 000

Työllisiä oli huhtikuussa 2,46 miljoonaa. Työttömiä oli 217 000, mikä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin.

Työvoiman ulkopuolella olevia oli huhtikuussa 1,45 miljoonaa, mikä oli 66 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Työvoiman ulkopuolella olevista oli piilotyöttömiä 196 000, mikä oli 88 000 enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa.

Piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä aktiivisesti viimeisen neljän viikon aikana. Piilotyöttömyyden syitä voivat olla esimerkiksi opiskelu, lastenhoito tai terveydelliset syyt.