Yhteinen valintakoe tuo Mikkeliin Xamkin kampukselle satoja hakijoita — Uusi koe on täysin erilainen kuin ennen, yhdellä kokeella haetaan lähes kaikille aloille

Uudessa, yhteisessä amk-kokeessa mitataan kaikille yhteisissä osioissa esimerkiksi päätöksentekotaitoja ja kieli- ja viestintätaitoja.

Mari Koukkula

Xamkin Mikkelin kampuksella on perjantaina valintakoepäivä.
Xamkin Mikkelin kampuksella on perjantaina valintakoepäivä.

Mikkelissä Xamkin kampuksella järjestetään perjantaina yhteinen ammattikorkeakoulun valintakoe. Yhteinen koe järjestetään tänä syksynä ensimmäistä kertaa.

Mikkelissä kokeen tekee yhteensä 310 hakijaa. Heistä 155 tekee kokeen aamulla kello 8 alkaen ja toiset 155 iltapäivällä kello 14 alkaen.

Ammattikorkeakoulujen uusi yhteinen koe on täysin erilainen kuin ennen, sillä nyt lähes kaikki alat käyttävät samaa valintakoetta. Poikkeuksena ovat kulttuurialat, vieraskieliset alat ja YAMK-tutkinnot.

Hakijan ei siis tarvitse tulla pääsykokeeseen kuin vain kerran ja hän hakee samalla monivalintakokeella kaikkiin haluamiinsa hakukohteisiin. Omat hakukohteet on valittu etukäteen syyskuussa, kun hakijat ovat yhteishaussa ilmoittautuneet kokeeseen.

Teknisiä ongelmia ei ole ollut

Kokeessa mitataan kaikille yhteisissä osioissa päätöksentekotaitoja ja kieli- ja viestintätaitoja. Lisäksi tietyille aloille hakevilta testataan matemaattis-luonnontieteellisiä taitoja, matemaattisia taitoja ja eettisiä taitoja.

Mikkelissä kokeeseen on valmistauduttu tilaratkaisuilla ja valvojien etsimisellä. Lisäksi on huolehdittu siitä, että jokainen hakija saa varmasti tietokoneeseensa virtaa ja suljetun verkon, jossa koe tehdään.

Xamkissa valintakokeet on jo aikaisemmin tällä viikolla järjestetty Kouvolassa, Kotkassa ja Savonlinnassa. Xamkin opiskelijapalvelupäällikkö Leena Kurki-Pölönen kertoo, että kokeet ovat menneet kaikissa kaupungeissa hyvin eikä esimerkiksi teknisiä ongelmia ole ollut.

— Toivomme kuitenkin, että hakijat lukisivat ohjeet tarkasti. Joillakin hakijoilla on ollut käytössä vanhoja tietokoneita, joiden akku ei ole meinannut kestää, Kurki-Pölönen sanoo.

Tulokset valintakokeesta tulevat viimeistään 29. marraskuuta.