Biokaasulaitoksen lupa kaatui oikeudessa — Mikkeli käsittelee ympäristöluvan uudelleen

Metsäsairila Oy ei luovu biokaasulaitoksen suunnitelmasta. Jatkomenettelyä harkitaan vielä, mutta valituskierrosta ei aloiteta. Mikkelin jätehuoltoyhtiö aikoo täydentää hakemusta ympäristöluvan saamiseksi.

Mari Koukkula

Metsäsairila Oy:n biokaasulaitos on suunniteltu sijoitettavaksi nykyisen kompostointilaitoksen viereen


Vaasan hallinto-oikeus on kumonnut Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupapäätöksen, jonka Avi antoi Mikkelin suunnittelemalle biokaasulaitokselle.
Hallinto-oikeuden mukaan biokaasulaitosta suunnittelevan Mikkelin kaupungin jätehuoltoyhtiön, Metsäsairila Oy:n, on käsiteltävä ympäristölupa-asia uudelleen, jos yhtiö haluaa jatkaa hankkeen valmistelua.
Metsäsairilan Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Miettinen sanoo, että yhtiö ei lähde valittamaan hallinto-oikeuden päätöksestä, vaan täydentää ympäristölupahakemusta.
— Harkitsemme kaikin puolin tilannetta uudelleen, mutta lähdemme siitä, että lupaehdot täytetään ja ympäristölupa toiminnalle saadaan. Siten biokaasulaitos voi aloittaa toimintansa niin, että siihen voi syöttää vihermassan lisäksi myös biojätettä ja jätevesilietettä, sanoo Miettinen.
— Tarkoitus ei ole peruutella hankkeessa. Uskomme biokaasuun ja tavoitteena on saada laitos käyntiin ja biopolttoaineiden jakelu aikaiseksi suunnitellusti.

Miettisen mukaan uusi käänne ympäristölupa-asiassa tietää kuitenkin sitä, että suunniteltu aikataulu venyy hieman.
Biokaasulaitoksen oli määrä olla toiminnassa kuluvan vuoden lopulla. Miettisen mukaan toiminnan aloittaminen siirtynee ensi vuoden kevääseen.
Laitoksen hankintapäätös on tarkoitus saada aikaan ennen tulevan kesän elokuuta. Menettelyllä on kiire, sillä laitos on saanut elinkeinoministeriöltä tuntuvan avustuksen.
Rahaa ministeriöltä on tulossa 3,6 miljoonaa euroa. Rahoitus edellyttää, että laitoksen hankintapäätös syntyy ennen elokuuta. Mikkelin yksikkö on yksi neljästä maan vastaavasta hankkeesta, joka sai valtion tukea.
Kaikkiaan biokaasulaitoksen arvioidaan maksavan lähes kymmenen miljoonaa euroa.

Metsäsairila Oy haki aluehallintovirastolta ympäristölupaa vuonna 2015.
Luvan myönsi Itä-Suomen aluehallintovirasto. Luvasta valitti Metsä-Sairilan ympäristön asukkaat -niminen yhdistys. Vaasan hallinto-oikeus kumosi Avin päätöksen helmikuussa antamallaan päätöksellä.
Hallinto-oikeuden mukaan ympäristölupahakemus on ollut puutteellinen. Hakemuksessa ei ole riittävästi eritelty muun muassa toiminnan hajuhaittojen ehkäisyä ja tuotannossa syntyvien kaasujen varastointia sekä melua. Lisäksi epäselvää on se, miten varastointialueen ekobetonilaatta käyttäytyy.
Oikeus myös katsoo, että kun biokaasulaitos on nivottu kompostointilaitoksen toimintaan, kaasulaitoksen hakemuksen yhteydessä olisi tullut käsitellä myös kompostointilaitoksen toiminnan muutos.
Jatkossa tulee eteen myös ympäristövaikutusten arviointi. Etelä-Savon ely-keskuksen mukaan tuota menettelyä ei tarvita. Oikeus kuitenkin katsoi, että ympäristövaikutusten arviointi tulee harkittavaksi uudessa täydennetyssä hakemuksessa.
Miettinen luonnehtii Vaasan hallinto-oikeuden päätöstä yllättäväksi ja perusteluja lähinnä uskomattomiksi.
Miettisen mukaan Metsäsairila Oy joutui ympäristölupakysymyksessä erikoiseen asemaan, sillä yhtiö toimitti Aville pyydetyt tiedot ja luotti Avin päätöksentekoon.

Jukka Ahdelma

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.