Kevein ratkaisu etenee Mäntyharjun Kirkonkylän kouluratkaisuissa — Lautakunnassa oli monenlaista näkemystä

Moduuleihin ottaa seuraavaksi kantaa kunnanhallitus.

Ella Karttunen

Moduulikouluja käytetään tilapäisratkaisuina useilla paikkakunnalla. Haminaan on juuri noussut uusi moduulikoulu. Arkistokuva.
Moduulikouluja käytetään tilapäisratkaisuina useilla paikkakunnalla. Haminaan on juuri noussut uusi moduulikoulu. Arkistokuva.

Mäntyharjun Kirkonkylän koulun tilaratkaisut puhuttavat ja äänestyttävät kuntapäättäjiä.

Sivistyslautakunta päätyi esittämään vaihtoehtoa, jossa kylälle ei tehdä enää koulua – ei korjaamalla eikä uutta rakentamalla – vaan oppilaat siirtyvät yhtenäiskoululle moduulitiloihin.

Koulukeskuksen moduuliratkaisu viideksi vuodeksi maksaisi noin 720 000 euroa ja on kuudesta punnitusta vaihtoehdosta edullisin. Se perustuu tämänhetkisiin ennusteisiin vähenevistä oppilasmääristä.

Kirkonkylän koulun saneeraus jäi kesken alkusyksyllä kustannusten karattua. Sivistyslautakunta ja erillinen työryhmä saivat tehtäväkseen selvittää tilaratkaisun vaihtoehdot.

Vaihtoehdoista keskusteltiin lautakunnassa perinpohjaisesti.

Moduuliratkaisu Yhtenäiskoulun yhteyteen oli vt. sivistysjohtaja Kati Hämäläisen esitys tilaratkaisuksi. Siitä tuli sivistyslautakunnan päätös äänin 5–3, yksi tyhjä. Vastaesityksenä oli Liisa Kuoksan (sd.) esitys Yhtenäiskoulun laajentamisesta. Sen on arvioitu maksavan hieman alle miljoona euroa.

Tyhjää äänesti lautakunnan puheenjohtaja Panu Karjalainen (kok.), joka oli esittänyt aloitetun saneerauksen ja laajennuksen loppuun saattamista. Se maksaisi noin 2,2 miljoonaa euroa. Karjalaisen esitystä ei lautakunnassa kannatettu.

Ennen moduuliratkaisua koskevaa päätöstä äänestettiin Kuoksan esityksen ja Seppo Kettusen (kesk.) tekemän esityksen välillä. Kettunen esitti kokonaan uuden koulun rakentamista Kirkonkylälle. Kuoksan esitys voitti äänin 6–3. Kokonaan uusi koulu maksaisi 2,9 miljoonaa euroa.

Kesken jääneen remontin kustannukset on arvioitu 850 000 euroksi.

Sivistyslautakunnan päätös menee seuraavaksi kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston käsittelyyn.