Punkaharjun hoitohakkuut jatkuvat

Tarkoituksena on avata näkymiä järvelle ja harjumaisemaan. Työ rinteessä on asettaa omat haasteensa.

Harjulla hakkuu on erikoishakkuuta, sillä rinteet asettavat omat haasteensa tasamaahakkuuseen verrattuna.
Harjulla hakkuu on erikoishakkuuta, sillä rinteet asettavat omat haasteensa tasamaahakkuuseen verrattuna.

Punkaharjun tienvarsinäkymät ovat komistuneet talven aikana. Luontovalvoja Leo Parkkonen ja huoltomies Sami Viinanen Metsähallituksen Etelä-Suomen Luontopalveluista ovat joulukuusta alkaen tehneet Punkaharjulla Kivisillan ja Kruunupuiston risteyksen välisellä alueella hoitohakkuita, jotta kansallismaisema pääsisi oikeuksiinsa järvi- ja harjumaisemien avautuessa tielle.

— Yllättävän huonoa puuta on ollut, yli puolet poistettavasta puusta on lahoa. Hakkuissa pyritään kerroksellisuuteen, on tarkoitus, että harjulle jää monenikäistä puustoa, sanoo Parkkonen.

Hakkuut aloitettiin joulukuussa ylempää rinteestä. Tammikuussa jäädytettiin jäätie ja helmikuusta lähtien on hakattu jäältä käsin.

— Tämä talvi on ollut optimaalinen. Kova pakkanen tuli sopivaan aikaan. Nyt on ollut hyvä keli hakata, kun lämpötila on lähellä nollaa, miehet tuumaavat.

Yhteensä jäätietä on noin puolitoista kilometriä. Kalevi Nousiainen Kulennoisista ajaa puut traktorilla sitä mukaa laaniin vanhaan lossirantaan.

Kyse on erikoishakkuusta, sillä rinteet asettavat omat haasteensa tasamaahakkuuseen verrattuna.

— Työtekniikat vaativat omat välineensä. Lisäksi suurin osa havuista korjataan pois, mikä hidastaa työtä puolella, mutta jälki jää siistiksi, Parkkonen sanoo.

Vanhimmat kaadetut puut ovat yli 150-vuotiaita, mutta tilanteen mukaan tehdään niinkin, että nätti vanha puu jätetään maisemaan ja ympäriltä otetaan nuorempia.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.