Essote selvityksessään hallinto-oikeudelle: valitus on perusteeton

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä pyytää Itä-Suomen hallinto-oikeutta hylkäämään Etelä-Savon työterveys Oy:n osakekaupasta tehdyn valituksen.

Vesa Vuorela

Etelä-Savon Työterveys Oy on Mikkelin kaupungin omistama yhtiö. Arkistokuva.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) hallitus on valmistellut lausuntonsa koskien Etelä-Savon työterveys Oy:n osakekaupasta tehtyä valitusta.
Lausunnossa pyydetään Itä-Suomen hallinto-oikeutta hylkäämään valitus.
Hallitus käsittelee lausuntoa ensi viikon torstaina pidettävässä kokouksessaan.
Essoten lausunnon mukaan mäntyharjulaisen Essoten valtuuston varajäsenen Mauri Taipaleen (kok.) heinäkuun puolessavälissä tekemä kunnallisvalitus Itä-Suomen hallinto-oikeuteen on perusteeton.
Valituksessa on kyse siitä, onko kuntayhtymän valtuusto ylittänyt toimivaltansa päätöksellään hyväksyä yhtiön osakekaupan kauppakirjassa mainituilla ehdoilla.
Taipale vaati Essoten kesäkuisen osakekauppapäätöksen kumoamista. Essote ja osuuskauppa Suur-Savo päättivät, että ne ostavat Mikkelin kaupungin omistaman Etelä-Savon työterveys Oy:n kaikki osakkeet. Osakkeista Suur-Savon omistukseen on siirtymässä 51 prosenttia ja Essotelle 49 prosenttia.
Valituskirjelmässä ostopäätöksen kumoamista perusteltiin sillä, että kuntayhtymän tehtävänä on järjestää jäsenkuntiensa puolesta kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut lukuunottamatta ympäristöterveydenhuoltoa, eläinlääkintähuoltoa, työterveyshuoltoa ja Vaalijalan kuntayhtymän tehtäväksi annettuja kehitysvammaisten erityispalveluja.
Myöhemmin perussopimuksessa todetaan, että kuntayhtymä voi olla osakkaana muissa yhtiöissä, mutta Taipaleen mukaan se oli toissijaista.
Perussopimuksessa kuntayhtymän osakeomistus osakeyhtiössä on sallittu.

Essoten hallituksen mukaan osakekaupassa on kysymys kuntayhtymän toimialasijoittamisesta, sillä yhtiö ei ole in-house-asemassa oleva sidosyksikkö. Tämä johtuu siitä, että yhtiön osakepääomassa on osuuskunnan omistuksessa olevia osakkeita.
Kuntayhtymällä ei ole lähtökohtaisesti yleistä toimialaa, mutta siihen on oikeuskäytännössä katsottu kuuluvaksi toiminta, joka on tarpeellista kunnan tai kuntayhtymän päätehtävän kannalta tai joka edistää sen intressejä.
Hallitus lausuu, että myös muu toimintaa tukeva, vaikkakaan ei välttämätön toiminta on toistaiseksi katsottu toimialan mukaiseksi. Aputoiminnot tukevat ja edistävät kuntayhtymän päätehtäviä, sote-palvelujen järjestämisvastuuta ja erikoissairaanhoitolain tehtäviä.
Lausunnossa osakekaupan kuulumista kuntayhtymän toimialaan perustellaan sillä, että työterveyspalvelujen alueellisella kattavuudella, palvelujen samantasoisuudella ja kustannustehokkuudella on sekä yksin että kokonaisuutena kuntayhtymälle erityistä merkitystä. Essoten hallituksen mukaan osakekauppa turvaa näitä tavoitteita ja edistää kuntayhtymän tehtävien toteutumista.
Näin myös työterveyspalvelujen saannin turvaaminen edistää perussopimuksessa tarkoitettua tukipalvelun tuottamista Essoten varsinaisten tehtävien toteuttamiseksi.

Elina Alanne

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat