Luonnonsuojeluliitto: Äänikarkotin aiheuttaa jopa pysyvän kuulovaurion norpalle

Laite ylittää selvästi ihmiskorvan 120 desibelin kipurajan, liitto toteaa.

Timo Seppäläinen

Kokoomus tiedottaa olevansa hallituksessa norppien ykkösystävä.

Luonnonsuojeluliitto on erittäin huolissaan Saimaan Safarit Oy:n suunnitelmasta hätistellä saimaannorppia äänikarkottimella.
Luonnonsuojeluliiton mukaan laite aiheuttaa kipua, kärsimystä ja mahdollisesti pysyviä kuulovaurioita norpalle.

Liitto muistuttaa, että suunniteltu norjalainen äänikarkotin tuottaa ääntä 191 desibelin paineella, mikä ilmassa ylittää selvästi esimerkiksi ihmiskorvan 120 desibelin kipurajan.
Suomalainen laite lähettää 130 desibelin ääntä.
— Kuuloaisti on saimaannorpalle tärkeä aisti erityisesti lisääntymisaikana, kuuttien hoitamisessa ja vaarojen havaitsemisessa. Aikaisempaa tutkimustietoa on vain mereltä ja sekin on osin ristiriitaista. Sokkeloinen ja pienipiirteinen Saimaa on elinympäristönä aivan erilainen kuin meri, jossa äänikarkottimia on käytetty suojaamaan pyydyksiä hylkeiltä, sanoo Luonnonsuojeluliiton saimaannorppa-koordinaattori Kaarina Tiainen tiedotteessa.
— Saimaalla ongelma ei ole saalistappiot vaan norppien kalanpyydyskuolemat. Sen vuoksi ainoa kestävä tapa jatkaa pyydysten kehittelyä on se, että niistä tulee norpalle vaarattomia. Tällaisia pyydyksiä onkin koko ajan kehitteillä, joten miksi pilata ne kipua ja kärsimystä tuottavalla äänisaasteella, Tiainen kysyy.
Luonnonsuojeluliiton mielestä norppaturvallisten rysien kehitystyö on ollut erittäin positiivista ja sitä tulisikin jatkaa sen sijaan, että Saimaalle tuotaisiin kyseenalaisia ja eri olosuhteisiin suunniteltuja laitteita aiheuttamaan lisää vaaroja uhanalaiselle norpalle.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo