Nita Aholasta piti tulla pankinjohtaja, mutta tuleekin yhteisöpedagogi — Vakituinen työ vaihtuu opiskeluun

Nita Ahola joutui miettimään, mitä kaikkea nuori ihminen jaksaa tehdä. Vakituinen työ sai väistyä opintojen tieltä.

Vesa Vuorela

Nita Ahola aloitti Jukureissa erätaukohaastattelijana, mutta päätyi lopulta seuran leipiin vakituiseen työhön.
Nita Ahola aloitti Jukureissa erätaukohaastattelijana, mutta päätyi lopulta seuran leipiin vakituiseen työhön.

Nita Ahola halusi alunperin pankinjohtajaksi, mutta päätyi lopulta Mikkeliin opiskelemaan yhteisöpedagogiksi. Ja haluaa lopulta myös valmistua.

— Kyllä siinä vähän niin kävi, että opinnot venähtivät. Mikkelissä oli heti hyvä olla, ja löysin ystäviä ja töitä, Jukurien tiedottajan ja sisällöntuottajan pestissä piakkoin lopettava Ahola, 25, sanoo.

Opinnot menivät lopulta vakituisen työn edelle. Vakituisesta työstä lähteminen vaatii rohkeutta, mutta Ahola uskoo tehneensä oikean ratkaisun.

— Olin pohtinut sitä, onko tämä työtä jota haluan tehdä eläkeikään asti. Haluan tehdä muutakin. Kun Mikkelissä ei ollut nyt muuta kuin työ, niin halusin hoitaa tutkinnon alta pois.

— Ja kaltaiseni ikiliikkujan on hyvä ottaa välillä rauhallisemminkin, hän lisää.

Monta rautaa tulessa

Aholalla on aina ollut monta rautaa tulessa. Parhaimmillaan Ahola oli opiskelija, Mikkelin ammattikorkeakoulun (Mamk, nykyinen Xamk) opiskelijakunta Mamokin puheenjohtaja ja Mamk Oy:n hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimi Jukurien viestintätiimissä ja oli mukana tekemässä ralliradiota.

— Sen lisäksi perustin vielä oman yrityksen ja olin juniorivalmentajana Kouvolassa. Ehkä jälkeenpäin katsottuna voisi sanoa, että olisi pitänyt tehdä vain muutama asia hyvin.

Opiskelijakuvioihin Ahola päätyi nopeasti. Opinnot alkoivat syksyllä 2012, ja seuraavana vuonna opiskelijakunnan puheenjohtajan nuija oli jo Aholan käsissä.
— Kävi ilmi, että hallituksesta jää pari tyyppiä pois kesken toimikauden, joten olin samantien mukana.

Mamkin kuvioista tie vei myös Jukureihin.

— Katsoin talvella kaikki pelit ja näin, kun Jukurit voitti mestaruuden remontin keskellä. Olin KooKoon fanipäädyssä oransseissa haalareissa, mustassa takissa ja oranssissa pipossa. Ja kannustin Jukureita, Ahola naurahtaa.

— Mamk kuvasi Jukurien pelejä, ja siellä tarvittiin erätaukohaastattelijaa. En silloin ymmärtänyt jääkiekosta mitään, mutta hyppäsin mukaan. Sieltä hommat levisivät aluksi seuran toimistolle, sitten viestintään ja lopulta vakituiseksi työksi.

Nuorikaan ei jaksa loputtomiin

Kova työtahti johti lopulta siihen, että nuorenkin ihmisen terveys antoi varoitusmerkin. Se sai Aholan pohtimaan asioita tarkemmin.

— Moni ystäväni ihmetteli ja kysyi, miten jaksan. Toki sitä jaksaa, kun tekee asioita, jotka ovat mukavia. Kun oma perhe alkaa sanoa, että himmaa ennen kuin tulee aamu, on parempi ottaa koppi asiasta.

— Olen toki nyt terve. Mikkelissä on onneksi hyvä sairaala, jossa sai hyvää hoitoa, Ahola sanoo.

Suurin kynnys itsenäisenä ja päämäärätietoisena itseään pitävälle Aholalle oli myöntää, että asiat eivät ole kunnossa.

— En osannut pyytää apua, vaan halusin olla vahva. Terveysongelmat eivät vielä näy ulospäin, joten on helppo sanoa, että kaikki on kunnossa.

Mikkeliin Aholan toi tapahtumaketju, joka alkoi pettymyksestä.

— Pankinjohtajan uraa ajatellen hain opiskelemaan kauppatieteitä, enkä päässyt. Äitini keksi ehdottaa, että voisin opiskella koulunkäynnin ohjaajaksi. Kouvolasta löytyi mahdollisuus siihen ja valmistuin.

Kouvolassa taas eräs opettaja antoi seuraavan vihjeen. Ahola sopisi hyvin yhteisöpedagogiksi, ja opiskelupaikka avautuikin silloisesta Mikkelin ammattikorkeakoulusta.

Lupaus on annettu seinällä

Nyt edessä ovat loppuopinnot Kouvolassa fuusioituneen ammattikorkeakoulun ansiosta.

— Kirjoitin jäähallin lupausseinälle, että valmistun. Se on sen verran julkinen juttu, että nyt sen on tapahduttava. Ja en halua ikuisen opiskelijan mainetta, Ahola veistelee.

Opintojen lisäksi Kouvolassa on edessä paluu vanhaan. Ahola aloittaa Valkealan yläkoulussa koulunkäynnin ohjaajana.

— Viimeiset viisi vuotta olen elänyt täysin työlle. Nyt on mietittävä myös omaa hyvinvointia. Olen viimeksi ehtinyt käydä kuntosalilla elokuussa.