Hannan tarina paranemisesta on harvinainen, mutta ei tavaton — ravitsemusterapeutti vastaa kysymyksiin ruokavalion ja sairauden yhteydestä

Fibromyalgiaan sairastunut Hanna Huttunen sai vaivoihinsa avun karsimalla ruokavaliostaan gluteenin ja sokerin.

Kai Skyttä

Kasvisruokavalio voi vähentää nivelreuman oireita.

Fibromyalgiaan sairastunut Hanna Huttunen sai vaivoihinsa avun karsimalla ruokavaliostaan gluteenin ja sokerin.
Laillistettu ravitsemusterapeutti Laura Heikkilä vastaa kysymyksiin ruokavalion ja fibromyalgian yhteydestä. Hän toimi projektipäällikkönä Reumaliiton ja Kuopion Reumayhdistyksen Ravitsemustietoa tule-terveydeksi -hankkeessa, jossa koottiin tutkittua tietoa tuki- ja liikuntaelinterveyttä edistävästä ruokavaliosta.

Vaikuttaako ruokavalio fibromyalgian oireisiin tai voiko sairautta hoitaa ravitsemuksella?
— Aihetta on tutkittu vasta vähän. Siitä, että ruokavaliolla voitaisiin vaikuttaa oireisiin tai hoitaa fibromyalgiaa, ei ole näyttöä. Ainoastaan ylipainon on todettu lisäävän sairastavien kipuoireita, joten ylipainoisilla painonpudotus voi helpottaa oireiden hallintaa.
— Elävän ravinnon (raakaruokavalio) ja eksitotoksiinien (joita on esimerkiksi aspartaami) välttämisen osalta on vähäistä tutkimusnäyttöä, mutta niistä ei ole osoitettu olevan hyötyä fibromyalgian hoidossa. Gluteenittomasta ja Fodmap-ruokavaliosta on myös muutamia tutkimuksia, mutta niiden perusteella näitä ruokavalioita ei voi suositella fibromyalgiaa sairastaville.

Millaista ruokavaliota tuki- ja liikuntaelinsairauksia sairastavalle suositellaan?
— Monipuolinen ruokavalio on tärkeä osa reumasairauksien itsehoitoa. Erilaisten ruokavalioiden ja ravintoaineiden vaikutusta niveltulehdukseen ja kipuun on tutkittu vasta vähän, mutta näyttöä on etenkin runsaasti kalaa ja kasviksia sisältävän ruokavalion hyödyistä.
— Osa sairastuneista kokee punaisen lihan pahentavan oireita. Riittävään kalsiumin ja D-vitamiinin saantiin sekä ruokavalion rasvan laatuun on myös kiinnitettävä huomiota.

Onko gluteenipitoisilla viljoilla yhteys nivelsairauksiin?
— Tutkimuksissa ei ole osoitettu yhteyttä nivelsairauksien riskiin tai oireisiin, eikä gluteenittoman ruokavalion tehoa nivelsairauksien hoidossa ole tutkittu. Sen sijaan kasvisruokavaliot ovat vähentäneet nivelreumapotilaiden oireita useissa tutkimuksissa.

Nykyään puhutaan usein matala-asteisesta tulehduksesta. Kuinka se vaikuttaa fibromyalgian ja muiden reumasairauksien syntyyn ja oireisiin?
— Matala-asteista tulehdusta tutkitaan parhaillaan paljon. Se ei todennäköisesti ole ensisijainen eri sairauksien syytekijä, mutta on taustalla monissa sairauksissa. Tulehduksen yhteydestä fibromyalgiaan ei tiettävästi ole tutkimuksia.
— Matala-asteisella tulehduksella voi sen sijaan olla merkitystä nivelrikon kehittymisessä ja siten myös oireiden ilmaantumisessa. Enemmän tutkimustietoa on matala-asteisen tulehduksen vaikutuksesta sydän- ja verisuonisairauksiin sekä diabetekseen.

Antti Mentula

Antti Mentula

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Luetuimmat