Mikkelin keskussairaalan Perhetalon taideteoksista löytyneiden mustien renkaiden alkuperä selvinnyt — Virhe tapahtui tulostuksessa

Mikkelin keskussairaalan Perhetalon Koivupuisto -nimiseen taideteokseen ilmestyneiden mustien renkaiden alkuperä on selvinnyt. Virhe tapahtui tulostimen tulkitessa tulostusalustaa väärin.

Pirjo Syväoja

Esper-hankkeen projektinjohtaja Janne Kaltiainen ja taiteilija Lauri Nykopp tutkivat vaurioitineita laseja.
Esper-hankkeen projektinjohtaja Janne Kaltiainen ja taiteilija Lauri Nykopp tutkivat vaurioitineita laseja.

Mikkelin keskussairaalan Perhetalon pohjoisseinää koristavaan julkisivutaideteokseen sattuneille virheille on nyt saatu selitys.

Teoksen haastavan värimaailman vuoksi lasivalmistaja teki useita testiprinttejä, joilla yritettiin saada teoksen värimaailma niin lähelle alkuperäisiä tiedostoja kuin mahdollista. Näissä testiprinteissä tehtiin kuvatiedostoille tulostimen ohjainohjelmassa lukuisia erilaisia värien kirkkautta ja intensiivisyyttä parantavia säätöjä.

Kaikki 16 virheellistä lasia olivat onnistuneet pääsemään laaduntarkkailun ohitse. — Pekka Ylönen

Virhe on tapahtunut lasivalmistajan testitulostuksien perusteella suorittamien tulostuksen esiasetuksen muuntamisen yhteydessä.

— Tämä tulostus testauksineen on aika monimutkainen prosessi, sanoo Esper-hankkeen rakennuttajainsinööri Pekka Ylönen.

Esperille ei tule lisäkustannuksia

Tulostettaessa ikkuna-aukon kohdalla ollut esiasetuskurvi ei osannut tulkita liukua umpinaisessa tulostuksessa kirkkaaseen lasiin.

— Printterin ohjainohjelmassa on ollut säätö, joka on tulkinnut tämän tietyn väriyhdistelmän väärin. Se on sitten tulostanut kirkkaan mustana, Ylönen valaisee.

Virheen lisäksi tulostuksessa on ollut epäonnea myös laaduntarkkailussa.

— Lasitoimittajalla on aika tiukka valvontaseula, mutta koska laseja on todella paljon, on laaduntarkkailu tehtävä satunnaisotannalla. Kaikki 16 virheellistä lasia olivat onnistuneet pääsemään laaduntarkkailun ohitse, Ylönen kertoo.

Tarkkaa aikataulua 16 virheellisen lasin korvaamiselle ei vielä ole tiedossa.
Lasivalmistaja Rakla on myöntänyt virheen. Tällä hetkellä tehtaalla on tuotantokatko ja tehdas aloittaa viikolla 30 testit virheen korjaamiseksi.

— Eiväthän ne tuolla kenenkään haitaksi ole ja tästä ei tilaajalle aiheudu lisäkustannuksia. Meidän kannalta tärkeintä on laadukas lopputulos, Ylönen linjaa.