Mikkelin kirjastoissa ovi kävi vilkkaasti — Lainojen määrä silti hieman laski

Kirjastoissa järjestetyt tapahtumat vetivät hyvin väkeä.

Tuija Pauhu

Lumme-kirjastojen kautta voi lainata toisten kirjastojen valikoimia verkossa.
Lumme-kirjastojen kautta voi lainata toisten kirjastojen valikoimia verkossa.

Mikkelin seutukirjaston tilastot viime vuodelta kertovat kävijämäärän kasvusta mutta lainausten hienoisesta vähenemisestä.

Kirjastosta arvioidaan, että niiden käyttö on muutoksessa kuten muutkin vapaa-ajan vieton tavat. Kirja näyttää olevan kirjastossa edelleen tärkeä, mutta rinnalle on tullut uusia palveluja ja sisältöjä.

Kirjastossa osallistutaan tapahtumiin, oleillaan, tavataan tuttuja, luetaan, opiskellaan tai tehdään töitä.

Erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin osallistuneiden määrä nousi vuonna 2017 reilusti. Tapahtumiin osallistuneiden määrä kasvoi 37 prosenttia ja koulutuksiin 20 prosenttia.
Kirjaston järjestämät tapahtumat ovat maksuttomia ja kaikille avoimia.

Mikkelin seutukirjaston lainaajien eli kirjastoasiakkaiden määrä kasvoi 14 prosenttia, ja fyysisiä käyntejä kirjastoissa kertyi 6 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Pääkirjastossa keskimäärin yli tuhat kävjää päivässä

Mikkelissä pääkirjasto oli vilkkain toimipiste keskimäärin noin 1 200 päivittäisellä kävijällään. Lähikirjastoista Anttolassa ja Haukivuorella kävijämäärät kasvoivat noin 15 prosenttia.

Lainojen määrä laski 4 prosenttia ja oli 752 368 nidettä. Määrä käsittää kirjojen lisäksi elokuvat, kielikurssit, konsolipelit, lautapelit, cd-levyt ja nuotit ja muuta aineistoa.
Kokonaiskokoelmassa on kaikkiaan noin 440 000 nidettä.

E-aineistot kiinnostivat entistä enemmän: e-kirjojen lainausmäärät nousivat 112 prosenttia.
Yhä useammat etsivät aineistoa, varaavat ja uusivat kirjoja tai muuta aineistoa Lumme-verkkokirjastossa. Sen kävijämäärät kasvoivat 25 prosenttia,