Savon Voima ja Kuopion Energia ovat yhdistymässä — Omistajakunnat päättänevät asiasta syksyn aikana

Savon Voiman ja Kuopion Energian neuvotteluryhmä esittää yhtiöiden yhdistämistä. Yhdistymisen katsotaan vahvistavan yhtiöiden kilpailukykyä.

Kai Skyttä

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhdistymisestä kertovassa tiedotteessa todetaan, ettei yhdistyminen suoraan vaikuttaisi sähkön tai kaukolämmön hintaan.
Savon Voiman ja Kuopion Energian yhdistymisestä kertovassa tiedotteessa todetaan, ettei yhdistyminen suoraan vaikuttaisi sähkön tai kaukolämmön hintaan.

Savon Voima on parinkymmenen kunnan omistaman Savon Energiaholdingin tytäryhtiö, ja se pyörittää voimalaitoksia muun muassa Pieksämäellä. Yhtiön suurin yksittäinen omistaja on Kuopion kaupunki, joka puolestaan omistaa Kuopion Energian kokonaisuudessaan.

Kahden savolaisen energiayhtiön yhdistymisestä on neuvoteltu kuukausien ajan ja keskiviikkona neuvottelutulos vihdoin julkistettiin. Yhtiöt halutaan yhdistää. Tavoitteena on synnyttää yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä.

Käytännössä yhdistäminen toteutettaisiin käynnistämällä aluksi Kuopion kaupungille suunnattu Savon Energiaholdingin osakeanti, jolla kaupunki kasvattaisi omistajuutensa yhtiöstä 40 prosenttiin. Maksuvälineenä olisivat Kuopion Energian osakkeet.

Tavoitteena on päätöksenteko syys-lokakuun aikana.

Tavoitteena on, että ensi vuoden alussa Savon Energiaholding omistaisi sekä Savon Voima että Kuopion Energia -konsernin kokonaan. Sen jälkeen konsernit yhdistetään.

Järjestelyn toteutuminen edellyttää omistajien yksimielisyyttä sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää.

Neuvotteluryhmän asettamana tavoitteena on, että kunnanhallitukset ja -valtuustot saisivat asian käsiteltyä syys-lokakuun aikana.