Tuomiokapitulilta varoituksen saaneelle Heikki Karastille tulvii tukea ja kritiikkiä — Vanhat syntiveljet organisoi korttikampanjan, Mikkeli Pride kynttilähetken

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli antoi Heikki Karastille viime viikolla varoituksen, koska hän vihki viime elokuussa samaa sukupuolta olevat ihmiset avioliittoon. Karastin saamasta varoituksesta keskustellaan myös Länsi-Savon mielipidesivuilla.

Mikko Kääriäinen

Heikki Karasti kertoi viime viikolla julkisuudessa saamastaan varoituksesta. 
Heikki Karasti kertoi viime viikolla julkisuudessa saamastaan varoituksesta. 

Mikkeliläisen pastorin Heikki Karastin saama varoitus tuomiokapitulilta on herättänyt liikehdintää Mikkelin seurakuntaelämässä. Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli antoi Karastille viime viikolla varoituksen, koska hän vihki viime elokuussa samaa sukupuolta olevat ihmiset avioliittoon. Karasti ei vielä tiedä, aikooko hän valittaa asiasta hallinto-oikeuteen.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan Vanhat syntiveljet -valitsijayhdistys organisoi viime viikolla piispan joulutervehdys -kampanjan, jossa he ottavat kantaa sateenkaaripappien saamiin varoituksiin. Vanhat syntiveljet on jo aiemmin kritisoinut tuomiokapitulia Karastin saamasta varoituksesta.

Valitsijayhdistys kehottaa ihmisiä lähettämään Mikkelin hiippakunnan piispalle Seppo Häkkiselle joulukortin, jossa on kerrottu lähettäjän mielipide Karastin varoituksesta. Vanhojen syntiveljien puheenjohtaja Monica Valjakka kertoo, että kortteja on lähetetty joitakin kymmeniä.

— Asiaa tukevien ihmisten kanssa käytyjen keskustelujen perusteella kortteja lähtee koko ajan lisää, Valjakka kertoo.

Kynttilähetki Karastin tueksi

Sosiaalisessa mediassa piispalle lähetettyjä kortteja löytyy hashtagilla #KaX. Karastin varoitusta koskeva keskustelu on ollut sosiaalisessa mediassa muutenkin aktiivista, ja Facebookissa monet paikalliset seurakunta-aktiivit ovat vaihtaneet profiilikuvaansa Karastin oman profiilikuvan osoittaakseen tukensa seurakuntapastorille.

Jos et näe alla olevaa kuvaa, voit katsoa sen tästä.

Mikkeli Pride ja Etelä-Savon Pride taas järjestävät keskiviikkona kynttilähetken hyväksyvämmän kirkon tulevaisuuden puolesta. Facebook-tapahtuman järjestäjät pyytävät halukkaita saapumaan Mikkelin tuomiokirkon Ristimäenkadun puoleisille portaille kello 19.15.

Facebook-tapahtuman mukaan paikalta saa hankittua värikkään kynttilän, jonka voi sytyttää osoittaakseen tukensa Karastille sekä yleisesti papeille, jotka ovat vihkineet samaa sukupuolta olevia pareja.

Mielipiteitä puolesta ja vastaan

Karastin saamasta varoituksesta keskustellaan myös Länsi-Savon sivuilla. Tiistaina mielipidesivuilla julkaistiin mikkeliläisen rovastin, missiologian tohtorin Seppo Väisäsen kirjoitus, jossa Väisänen kysyy, ”haluaako Karasti etsiä marttyyrin mainetta urheana ritarina, joka taistelee esivaltaa vastaan”.

Myös tiistaina julkaistuissa Sano se -viesteissä on mielipiteitä sekä Karastin varoitusta vastaan että sen puolesta.

Tiistain mielipidesivuilla on myös lukion opettajan Elina Höltän ja 170 muun allekirjoittaneen teksti. Tekstin allekirjoittaneet kertovat olevansa hämmentyneitä siitä, että ihmisten arvokkaasta ja yhdenvertaisesta kohtelusta rangaistaan Mikkelin hiippakunnassa.