Vankilavirkailijat: Henkilökuntaa tarvitaan lisää takaamaan turvallisuus

Vankilavirkailijat muistuttavat, että voimankäyttötilanteisiin vankiloissa joudutaan viikoittain. Vankien välinen väkivalta on ollut viime vuosina kasvussa.

Jaakko Avikainen

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on lisätä vankien sellien ulkopuolella viettämää aikaa. Kuvassa on Mikkelin vankila.

Vankilavirkailijain Liitto on erittäin huolissaan vankiloiden työturvallisuudesta ja vaatii henkilöstöresurssien lisäämistä.

Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on lisätä vankien sellien ulkopuolella viettämää aikaa, mutta henkilöstökuntaa ei ole tulossa lisää. Nykyiselläänkin vankiloiden valvonta- ja ohjaushenkilöstö työskentelee monissa tilanteissa vankilan osastoilla tai työtiloissa vankiryhmän kanssa yksin, Vankilavirkailijain Liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Lisäksi vankiloissa on jo tällä hetkellä päivittäisiä työvuorovajauksia runsaista ylityömääristä huolimatta. Tätä ongelmaa pyritään ratkaisemaan työvuorotaulukoita uudistamalla, mutta tämä ei liiton mukaan riitä.

Poliisin vakava pahoinpitely Helsingin vankilassa helmikuun alussa muistuttaa siitä, että vankilan muurit eivät aina suojaa väkivallalta. Vanki surmattiin Riihimäen vankilassa 2014 ja vartija surmattiin Pelson vankilassa 2004, liitto muistuttaa.
Hallinnonalan viranomaiset ovat todenneet näiden tapausten olevan poikkeuksellisia.
Vankilavirkailijat muistuttavat, että riski vastaaviin tapauksiin on olemassa ja voimankäyttötilanteisiin vankiloissa joudutaan viikoittain. Vankien välinen väkivalta on ollut viime vuosina kasvussa ja erilaisia teräaseita löytyy säännöllisesti. Vankiloissa on myös vankeja, joille väkivallan käyttö ei ole vierasta.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo