Urpolan koulun purkutyöt alkavat lokakuussa – Uuden koulun rakennusaikataulua tarkennetaan valmistelun edetessä

Mikkelin Urpolan koulukiinteistön purkukulut ovat noin 400 000 euroa. Uuden eteläisen aluekoulun hankintailmoitusta ei ole vielä jätetty.

Urpolan koulussa ei ole enää opetusta, sillä oppilaat ovat siirtyneet väistötiloihin. Rakennuksen purkaminen alkaa näillä näkymin lokakuussa.
Urpolan koulussa ei ole enää opetusta, sillä oppilaat ovat siirtyneet väistötiloihin. Rakennuksen purkaminen alkaa näillä näkymin lokakuussa.

Mikkelin Urpolan koulun purkutyöt uuden eteläisen aluekoulun tieltä alkavat lokakuussa.

Koulun purkaminen kestää ensi kevääseen. Töiden lasketaan olevan ohi maaliskuussa.

Purkukustannukset ovat 400 000 euroa. Rahaa eteläiselle aluekoululle on varattu investointiohjelmassa, mutta purkutyö edellyttää lisämäärärahaa käyttötalouteen.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina 200 000 euron lisämäärärahasta. Lopullisen päätöksen kuluvan vuoden talousarvioon osoitettavasta rahasta tekee valtuusto.

Koulun purkamisella on jo rakennusvalvonnan myöntämä lupa. Urakointi on kilpailutettu, mutta päätöstä urakoitsijasta ei vielä ole.

Kiinteistöjohtaja Jarkko Hyttisen mukaan urakoitsijasta päätetään sitten, kun on olemassa lopullinen päätös kustannusten rahoituksesta.

Koulurakennuksessa ei ole nyt opetusta, sillä oppilaat siirtyivät lukukauden alkajaisiksi väistötiloihin ammattikorkeakoulun kampukselle.

Purkutöiden valmistelun ohessa on viety eteenpäin uuden koulun rakennushanketta.

Kaupunginhallitus päätti keväällä, että hankinta tapahtuu kilpailullisella neuvottelumenettelyllä ja että urakkamuotona käytetään KVR-mallia eli kokonaisvastuurakentamista.

Nykyarvion mukaan uuden koulun kustannukset ovat 28,5 miljoonaa euroa.

Käytännön valmistelua vetää kaksi konsulttiyritystä, Inspira Oy ja Ramboll Finland Oy.

Koulurakennuksen hankintailmoitus on ollut tarkoitus julkaista elokuussa ja neuvotteluvaiheen alkaa syksyllä. Ainakaan vielä tätä ilmoitusta ei ole julkaistu.

Tarjouspyynnöt on määrä käsitellä niin, että rakentaminen voi alkaa syksyllä 2021.

Aikataulusta ei ole toistaiseksi tarkempaa linjausta. Hyttisen mukaan aikataulu tarkentuu valmistelun edetessä.

Koulun hankesuunnitelmasta on päätetty jo kertaalleen, mutta osaksi tilanne on mennyt uusiksi, koska päättäjät linjasivat, että koulu rakennetaan puusta.

Hankesuunnitelma on hyväksytty muutoin paitsi hinnan osalta. Puurakenteesta huolimatta suunniteltu kustannusarviota ei saa ylittää, eikä poiketa tilaohjelmasta.

Nykyarvion mukaan uuden koulun kustannukset ovat 28,5 miljoonaa euroa. Ennakkoarvio on, että puurakenteisena koulu tulee noin kaksi miljoonaa euroa arvioitua kalliimmaksi.

Lisäksi hankesuunnitelman hyväksymisen jälkeen kaupunginhallitus päätti muuttaa hankintamuodon, urakkamuodon sekä hankintaorganisaation.

Investointi tehdään kaupungin omalla taselainalla.

Maanantain kaupunginhallituksessa hallitus ei ollut aivan samaa mieltä purkurahoituksesta. Jukka Pöyry (kd.), että lisämäärärahaa ei myönnetä, vaan tilanteesta tulisi tehdä lisäselvityksiä. Esitystä ei kannattanut kukaan, joten se raukesi.