Itä-Suomen järvet tuottavat terveysruokaa - muikkua

Muikku syö sitä hyvää rasvaa koko ikänsä.

Soila Puurtinen

Muikkua syömällä ihminen saa terveellisiä rasvahappoja.

Filosofian maisteri Minna Hiltusen väitöstutkimuksen mukaan itäsuomalaisten järvien kasviplankton eli mikroskooppisen pienet levät tuottavat tehokkaasti ihmisellekin hyvin terveellisiä rasvahappoja.

Erityisen terveellisesti rasvaisia ovat hankajalkaiset ja reliktiäyriäinen.

Rasvahapot siirtyvät eläinplanktonin kautta kaloihin kuten muikkuun, joka puolestaan syö planktonia koko ikänsä. Muikku taas on sisävesien tärkein saaliskala.

Kalat tai ihmiset eivät pysty tuottamaan näitä monityydyttymättömiä rasvahappoja itse. Ihmiselle kala on niiden tärkein lähde.

Muikun rasvahapoista noin 30 prosenttia koostuu DHA:sta (dokosaheksaeenihappo), joka on hyvin tärkeä ihmiselle. DHA:n osuus on muikussa yhtä korkea kuin merikaloissa.

Järven koko ja veden laatu vaikuttavat paljon planktonin rasvahappoihin ja sitä kautta kalojen kasvuun ja lisääntymiseen.

Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän sateita ja järviin valuvien ravinteiden määrää, mikä heikentänee veden laatua.

Minna Hiltusen väitöskirja tarkistetaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa 15. tammikuuta.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.