Mitä jos Mikkelin torilla sattuisi suuronnettomuus? — Viranomaisten yhteisharjoituksissa kokeillaan valmiutta myrkkykaasuvuodon varalle

Tori ja sitä ympäröiviä tiealueita suljetaan muulta toiminnalta keskiviikkona 22. toukokuuta. Yleisö voi seurata harjoitusta alueen laidoilla erikseen merkityillä alueilla. Alueelle tuodaan suuria näyttöjä, jotka välittävät lähikuvaa toiminnasta.

Silja Viitala

Viranomaisten yhteisharjoitus ottaa Mikkelin torin haltuunsa keskiviikkona.

Mikkelin tori muuttuu keskiviikkona 22. toukokuuta suuronnettomuuden tapahtumapaikaksi.

Kyse on useiden eri viranomaisten yhteisharjoituksesta, jossa harjoitellaan myrkkykaasuvuodon varalle. Harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 300 henkilöä pelastuslaitokselta, Essoten ensihoidosta, puolustusvoimista, poliisista ja Suomen punaisesta rististä.

Kello 12 alkava ja muutaman tunnin kestävä harjoitus on poikkeuksellisen suuri ja samoin poikkeuksellisen keskeisellä paikalla Mikkelissä.

Tori ja sitä ympäröiviä tiealueita suljetaan muulta toiminnalta tapahtumapäiväksi. Yleisö voi seurata harjoitusta alueen laidoilla erikseen merkityillä alueilla. Alueelle tuodaan suuria näyttöjä, jotka välittävät lähikuvaa toiminnasta.

Osa kansainvälistä hanketta

Mikkelin Disperse-harjoitus on osa kansainvälistä Toxi Triage -hanketta. Toxi Triagessa kehitetään uusia menetelmiä erityisesti kemiallisten aineiden aiheuttamien suurten henkilövahinkojen varalle.

Harjoituksessa torilla ja sen lähialueella olevat henkilöt altistuvat kemikaalille. Ihmisiltä hoidetaan vammoja, joita onnettomuus voisi aiheuttaa.

Potilaat puhdistetaan puhdistuslinjojen läpi, ja välittömän ensiavun jälkeen sairaalahoitoa vaativat potilaat kuljetetaan jatkohoitoon Mikkelin keskussairaalaan. Ne potilaat, jotka eivät vaadi välitöntä hoitoa, jäävät seurantaan ensiapupisteeseen.

Mikkelin keskustassa soi harjoituksen aikana väestöhälytin, josta annetaan yleinen vaaramerkki. Tämän lisäksi käytetään 112-sovellusta väestön varoittamiseen.

Varoitusviesti saapuu niihin matkapuhelimiin, joissa on viimeisin sovelluspäivitys ja jotka sijaitsevat 20 kilometrin säteellä Mikkelin keskustasta. Viestissä kerrotaan, että kyseessä on harjoitus, jossa testataan 112-sovelluksen käyttöä vaaratiedottamisessa.

Johtovastuu on pelastuslaitoksella

Keskiviikkona nähdään, kuinka eri viranomaistahojen yhteistyö toimisi tositilanteen sattuessa kohdalle.

— Harjoituksessa saadaan hyvin kartoitettua eri toimijoiden suorituskykyä ja toimintavalmiuksia, jos vastaava tilanne tai esimerkiksi muu suuronnettomuus, jossa on useita loukkaantuneita, tapahtuisi, sanoo Etelä-Savon pelastuksen valmiussuunnittelija Heidi Liukkonen Mikkelin kaupungin tiedotteessa.

Se, että harjoitus tapahtuu Mikkelin keskustassa, lisää viestinnän tarvetta. Harjoituksesta tulee viestiä riittävästi, oikea-aikaisesti ja oikeissa kanavissa. — Heidi Hänninen

Pelastuslaitoksella on harjoituksessa johtovastuu ja viestinnän koordinointi.

— Viestintää toteutamme etukäteen kertomalla, mistä harjoituksessa on kyse. Lisäksi jaamme ihmisille tietoa siitä, kuinka tositilanteessa (kaasuvuoto) tulisi toimia, Liukkonen kertoo.

Vaikka päävastuu Disperse-viestinnästä on pelastuslaitoksella, on muidenkin harjoitukseen osallistuvien tahojen velvollisuus viestiä toiminnastaan. Viestinnän suunnittelussa ja koordinoinnissa auttaa Mikkelin kaupungin viestintätiimi.

— Moniviranomaisyhteistyössä viestinnän rooli korostuu. Se, että harjoitus tapahtuu Mikkelin keskustassa, lisää viestinnän tarvetta. Harjoituksesta tulee viestiä riittävästi, oikea-aikaisesti ja oikeissa kanavissa, tuumii Mikkelin viestintäpäällikkö Heidi Hänninen.

Essote täydentää omaa harjoitustaan

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote täydentää Disperse-harjoituksella samaan aikaan käynnissä olevaa omaa suuronnettomuusharjoitustaan.

— Tämä on erinomainen tilaisuus oppia uutta erityisesti suuronnettomuuksista ja vahvistaa paikallista yhteistyötä, sanoo Essoten viestintäpäällikkö Jouni Vauhkonen.

Harjoituksen vuoksi Mikkelin keskussairaalaan pääsee keskiviikkona 22. toukokuuta kello 12—16.30 välisenä aikana kulkemaan vain pääovesta. Pääovella järjestyksenvalvoja ja vapaaehtoiset ohjaavat liikennettä.

Sairaalalla kuullaan harjoitukseen liittyviä kuulutuksia, ja paikalla saattaa olla tavallista enemmän sairaalan henkilöstöä ja muita harjoitukseen osallistuvia.

Kalustonäyttely järjestetään tiistaina

Varaslähdön suuronnettomuusharjoitukseen voi ottaa tiistaina 21. toukokuuta, jolloin Mikkelin paloasemalla järjestetään harjoitukseen liittyvä viranomaisten kalustonäyttely.

Yleisölle kello 12—18 avoinna olevan kalustonäyttelyn järjestävät Etelä-Savon pelastuslaitos, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei ja puolustusvoimat. Paikalla on myös Toxi Triage -hankkeen laitetoimittajia ja kotimaisia turvallisuusalan yrityksiä.