Partio sai mikkeliläisen Lasse Hämäläisen, 23, kiinnostumaan ympäristöstä — Perjantaina hän valmistuu Xamkista alle tavoiteajassa ympäristöteknologian insinööriksi

Kotikaupunkiin opiskelemaan jääminen ei ollut Lasse Hämäläiselle itsestäänselvää. Hän yrittää vältellä viranomaistyötä — kuten myös pääkaupunkiseudulle muuttoa.

Vesa Vuorela

Lasse Hämäläinen työskentelee tällä hetkellä Xamkin tutkimus- ja kehityspuolella. Laboratorio tuli tutuksi jo opintojen aikana. 
Lasse Hämäläinen työskentelee tällä hetkellä Xamkin tutkimus- ja kehityspuolella. Laboratorio tuli tutuksi jo opintojen aikana. 

Opiskelijoiden pitkät opiskeluajat nousevat tasaisin väliajoin otsikoihin. Korkeakouluista ei valmistuta tavoiteajassa, vaikka yhteiskunta niin toivoisikin.

Mikkeliläinen Lasse Hämäläinen on toiminut toisin. 23-vuotias Hämäläinen valmistuu perjantaina Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista alle tavoiteajassa ympäristöteknologian insinööriksi. Tavoiteaika valmistumiseen on 3,5 vuotta, mutta Hämäläisen suoritti insinöörin tutkinnon kolmessa vuodessa.

— Tein hommat ajoissa ja sitten huomasin keväällä, että voisinkin valmistua jo nyt, Hämäläinen kertoo.

Valinta oli Mikkeli

Hämäläinen on harrastanut koko ikänsä partiota ja kiinnostus luontoon ja ympäristöön oli siksi luonnollista. Lukion jälkeen hän haki opiskelemaan biologiaa ja ympäristötieteitä Itä-Suomen yliopistoon Kuopioon sekä ympäristöteknologiaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun Mikkeliin.

Hämäläinen pääsi opiskelemaan ympäristötieteitä Kuopioon ja ympäristöteknologiaa Mikkeliin. Lopulta hän valitsi Mikkelin, koska halusi tehdä opintojen ohella myös töitä. Hän on työskennellyt muun muassa Kaakon Viestinnässä lehdenjakajana.

 Meidän alalla monet työpaikat ovat piilotyöpaikkoja yritysten sisällä.

3-vuotiaasta Mikkelissä asuneelle Hämäläiselle kotikaupunkiin jääminen ei kuitenkaan ollut itsestäänselvää. Hän kuvailee Mikkeliä melko hiljaiseksi opiskelijakaupungiksi.

— Keskustassa opiskelijaelämä ei juurikaan näy, hän sanoo.

Viranomaistyö ei kiinnosta

Ympäristöteknologian insinööri voi tehdä hyvin erilaisia töitä ympäristöön ja luontoon liittyen. Opintoihin kuuluu esimerkiksi kursseja sisäilma-asioista, joiden parissa riittää Suomessa tällä hetkellä töitä. Jotkut päätyvät terveystarkastajiksi, toiset taas ympäristönsuojelutarkastajiksi.

Hämäläistä kiinnostavat erityisesti ympäristöön liittyvät lait sekä strategioiden kanssa työskentely. Viranomaistyötä hän yrittää vältellä — kuten myös pääkaupunkiseudulle muuttoa.

— Meidän alalla monet työpaikat ovat piilotyöpaikkoja yritysten sisällä. Täytyy vain lähetellä ahkerasti hakemuksia, Hämäläinen sanoo.

Opinnäytetyönsä Hämäläinen teki toimeksiantona Jyväskylässä sijaitsevalle Mustankorkean jäteyhtiölle. Työn aiheena oli kompostointilaitoksen ammoniumsulfaatin lannoitekäyttö.

Puhe valmistujaisissa

Myös alan tutkimuspuoli kiinnostaa Hämäläistä, ja tällä hetkellä hän työskentelee Xamkin tutkimus- ja kehityspuolella projektiharjoittelijana. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat esimerkiksi erilaiset näytteenotot ja laboratoriotyöskentely eri projekteissa.

Työsopimus on vuoden loppuun.

— Jatkosta ei ole vielä tietoa, mutta vaihtoehtoina ovat työt, jatko-opiskelu tai täysin uusi ala, Hämäläinen miettii.

Perjantaina on kuitenkin juhlien aikana. Hämäläinen pitää valmistuvan opiskelijan puheen Xamkin valmistujaisissa. Puheenpitäjäksi häntä suosittelivat oman alan opettajat.

— Puhe menee varmaankin hyvin perinteisellä kaavalla, Hämäläinen sanoo.