Kaksi moottorikelkkaa ja mönkijä ajoivat alkuviikosta railoon Anttolassa — jääolosuhteet muuttuvat vaarallisen nopeasti

Anttolan kirkonkylältä lähtevä jäätie on nyt suljettu.

Moottorikelkka upposi railoon maanantaina Anttolan Harviolla. Toinen moottorikelkka koki seuraavana päivänä saman kohtalon hieman eri paikassa.

Anttolan kirkonkylältä Paajalansaareen ja Piekälänsaareen johtava jäätie on suljettu railon takia. Jäätie jouduttiin sulkemaan maanantaina päivällä, kun jäätietä auraamassa ollut mies havaitsi jäähän tulleen halkeaman. Jäätie on suljettu puomeilla molemmista päistä.
Lepänselällä Anttolassa railoon on päätynyt alkuviikosta jo kaksi moottorikelkkaa. Louhivedellä puolestaan mönkijä ajoi tiistaina railoon.

— Railoja on useissa eri paikoissa, eikä niitä huomaa helposti, koska ne voivat olla jäätyneen lumen peitossa, kertoo Teuvo Kämppi Mikkelin Järvipelastajista.
Kämppi oli nostamassa moottorikelkkoja Anttolan Harviolla sekä maanantaina että tiistaina. Moottorikelkat putosivat samalla selällä eri railoihin peräkkäisinä päivinä.

Maanantaina moottorikelkka putosi railoon Lepänselällä ja jäi aluksi kellumaan osittain jään pinnalle. Kun Teuvo Kämppi ehti paikalle, oli moottorikelkasta näkyvillä enää tuulilasi.
Railo oli sen verran kapea, että moottorikelkka ei uponnut syvemmäs. Veden syvyys on Kämpin mukaan kyseisellä kohdalla useita metrejä.
—Hain satamasta pitkän haan. Sillä vedettiin moottorikelkka railon reunalle ja laitettiin siihen pitkä köysi kiinni. Siitä se kelkka liukui hyvin jäälle. Saatiin se omistajan kanssa kahdestaan ylös, Kämppi kertoo.
Tiistaina Lepänselällä railoon ajanut moottorikelkka oli hieman työläämpi tapaus. Sen ylös saamiseksi tarvittiin kolme miestä.
Teuvo Kämppi arvioi, että hyvässä lykyssä railoon ajaneen moottorikelkan saa käyttökuntoon kuivattelemalla, edellyttäen, että kone ei ole ehtinyt hörpätä vettä.

Miten railot voi huomata?

— Hankaluus on siinä, että niitä kun ei näe. Niitä saattaa olla vaikka minkä verran, Kämppi sanoo.
— Railo näkyy vasta sitten, kun jään pinta särkyy, mutta sitten se näkyy isosti.
Tällä viikolla havaitut railot ovat olleet alaspäin taittuvia.
— Jompaankumpaan suuntaan se aina taittuu. Ne voivat taittua myös ylöspäin.

Teuvo Kämppi varoittaa jäällä liikkujia.
— Nyt on harkittava tarkoin missä liikkuu. Jäätilanne on muuttunut nopeasti. Vaikka Anttolan kirkonkylältä lähtevä jäätie kesti ajaa autolla vielä aiemmin maanantaina, on se nyt suljettu.
—Jos siellä joku omalla vastuulla liikkuu, niin eihän sille mitään voi, Kämppi toteaa.

Railosta ensimmäiseksi uutisoineen Anttolan Sanomien mukaan jään paksuus oli maanantaina noin 20-30 senttimetrin luokkaa. Sään nopean lämpenemisen vuoksi uusia railoja syntyy koko ajan, mistä johtuen jäällä liikkujien on oltava erityisen varovaisia.

Lehden mukaan jäätien sulkemiseen johtanut railo sijaitsee Jaaninniemen ja Pappilansalmen välillä.

Muokattu kello 13.45: Lisätty linkki Anttolan Sanomien verkkosivuille ja maininta siitä, että jäätien katkaisseesta railosta kertoi ensin Anttolan Sanomat.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.