Essoten alijäämä kasvamassa kymmeneen miljoonaan — Säästöruuvia väännetään loppuvuodesta tiukemmalle

Alijäämä kipuamassa 10 miljoonaan euroon. Säästöjä haetaan palveluja tilapäisesti supistamalla ja toimintakatkoilla.

Mari Koukkula

Essote hakee loppuvuodesta säästöjä yksiköiden palveluja tilapäisesti supistamalla. Supistukset ja toimintakatkot koskevat keskusairaalaa ja hyvinvointiasemia. 
Essote hakee loppuvuodesta säästöjä yksiköiden palveluja tilapäisesti supistamalla. Supistukset ja toimintakatkot koskevat keskusairaalaa ja hyvinvointiasemia. 

Syyskuussa Essoten talousarvioon tehdyt muutokset ovat osoittautumassa riittämättömiksi. Silloin alijäämän arvioitiin jäävän 8 miljoonaan euroon.

Essoten viimeisimmän neljännesvuosiraportin perusteella alijäämän odotetaan kuitenkin nousevan tänä vuonna 10 miljoonaan euroon.

Alijäämän pienentämiseksi Essote ottaa käyttöön loppuvuodesta uusia säästötoimia. Lukuisten yksiköiden toiminta keskeytetään vuodenvaihteessa tilapäisesti tai palveluja supistetaan.

Toiminnan supistamiset ja katkaisut koskevat terveydenhuollossa keskussairaalan vastaanottoja, hyvinvointiasemia ja hammashoitoloita.

Vuodenvaihteeseen ajoittuvia supistuksia ja katkoja toteutetaan myös vanhus- ja vammaispalveluissa, perhe ja sosiaalipalveluissa sekä mielenterveyspalveluissa.

Supistukset ja toimintakatkokset alkavat useimmissa yksiköissä jouluviikolla ja jatkuvat tammikuun alkuun.

Lisäksi Essotessa astuu voimaan lähes täydellinen hankintakielto. Loppuvuodesta on lupa hankkia ainoastaan välttämättömiä hoitotarvikkeita, eikä henkilökunta voi osallistua koulutuksiin. Virkamatkoja tehdään vain painavista syistä.

Uutista korjattu 9.11. kello 10.24: Syyskuussa alijäämän arvioitiin jäävän 8 miljoonaan euroon, ei viiteen, kuten jutussa alunperin väitettiin. Asia korjattiin myös otsikkoon.