Etelä-Savon pelastuslaitos seuraa säätä silmä kovana — Ukkosta puskee päälle vielä illan mittaan

Johtokeskukseen Mikkeliin saadaan jokaisena perjantaina seikkaperäinen sääennuste.

Vesa Vuorela

Pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti ja valmiussuunnittelija
Heidi Luukkonen seurasivat johtokeskuksessa sääennusteita. Päivystävänä
palomestarina oli Markku Mäkelä.
Pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti ja valmiussuunnittelija Heidi Luukkonen seurasivat johtokeskuksessa sääennusteita. Päivystävänä palomestarina oli Markku Mäkelä.

Sää kiinnostaa kaikkia, ei vähiten pelastusviranomaisia. Ajantasaisen tiedon saamiseen on uusia menetelmiä.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastustoiminnan johto on kahden vuoden ajan kokoontunut joka perjantai kello 10 johtokeskukseen videopalaveriin, jossa ollaan suojatussa kaksisuuntaisessa yhteydessä Ilmatieteen laitokseen yhdessä maan muiden pelastuslaitosten kanssa.

— Näiden sääbriefingien ajoittaminen perjantaihin antaa meille mahdollisuuden korottaa valmiutta vielä ennen viikonvaihdetta, sanoo Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahti.

Myrskyjen lisäksi nyt kiinnostavat muun muassa ukkospuuskat, salamat ja niiden aiheuttama metsäpalojen vaara rutikuivassa maastossa.

Halmeslahti kertoo, että maakunnassa todettiin touko–heinäkuussa 120 maastopaloa. Niitä karkaa ihmisten huolimattomuudesta tai esimerkiksi metsäkoneiden telojen osuessa kallioon.

— Enemmän kuin yksi joka vuorokausi, ja lisäksi niitä yleensä syttyy useita samanaikaisesti.

Vaikka ukkoskuuro voi kastella metsän, syvällä sammalikossa salaman sytyttämä maasto saattaa kyteä kauan.

Hieman monipuolisempi ennuste

Länsi-Savo seurasi sääbriefing-palaveria. Sitä vetää Ilmatieteen laitoksen meteorologi esitellen karttoja ja säärintamien ennustettua kulkua tunti tunnilta.
Samat meteorologit laativat samojen tutkakuvien pohjalta ennusteet myös tavallisille kansalaisille.

— Pelastusjohdolle katsaus on monipuolisempi, ja erilaisia ennustemalleja sekä karttoja käydään läpi seikkaperäisemmin.

Perjantain palaverissa kävi ilmi, että maasalamat alkoivat osua Suomeen, etenkin Keski-Pohjanmaalle, tuhansittain heti aamulla. Illaksi luvattiin ukkosia myös Etelä-Savoon mutta lauantaiksi oli odotettavissa rauhallisempaa keliä.

Halmeslahti tekee palaverin jälkeen päätöksen, että päivystäviä palomestareita pidetään viikonloppuna töissä kolme kahden sijasta, kun yleensä päivystää yksi yhdessä Pohjois-Savon kanssa. Henkilöstö- ja kalustovalmiutta on nostettu jo aiemmin, ja ryhmänjohtajatasolla on käyty läpi toimintaohjeita.

— Vahvuuden mitoittaminen tapahtuu monen riskin yhdistelmää summaten. Vaikka nyt ukkosta ei näyttäisi olevan aivan älyttömästi lauantaina ja sunnuntaina, niin on kuitenkin metsäpalovaroitus ja lisäksi esimerkiksi suuria yleisötapahtumia.

Tuulten voimakkuuden ennustetta on hieman laskettu aiemmasta, mutta ukkospuuskien takia kannattaa olla varuillaan, toteaa Halmeslahti.

Satelliittivalvonta on uusi keino

Metsäpaloja tarkkailee Ilmatieteen laitos nykyään myös satelliittivalvonnalla välittäen tietoa pelastuslaitoksille. Halmeslahti sanoo, että tarkkailu ei ole vielä yhtenäistä ja menetelmä on säätämisvaiheessa, mutta täydentäväksi keinoksi siitä jo on.

Kehitettävää on siinä, miten esimerkiksi pölyävät murskeasemat saadaan erotettua oikeista paloista. Isojen tehtaiden savupiiput ovat yleensä tiedossa.

— Satelliittivalvonta ei poista palolentojen tarvetta.

— Myös yksittäisten kansalaisten havainnot ovat tärkeitä. Jos havaitsee savua ja jos ei pysty helposti tai turvallisesti varmistamaan sen tulevan vaarattomasta kohteesta, niin soitto 112:een.