Syksyllä avautuvat yksityiset päiväkodit tuovat helpotusta Mikkelin hoitopaikkatilanteeseen — Rantakyläänkin on tehty tonttivaraus, mutta yritys odottaa kaupungilta vihreää valoa

Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus on Mikkelissä hienoisessa kasvussa. Syksyllä avautuvat Tupalan ja Kirkonvarkauden uudet päiväkodit, ja myös Huiskilo on kertonut laajennusaikeistaan. Rantakylän aluekin herättää yksityisissä kiinnostusta.

Mari Koukkula

Mikkelin vanhimpiin yksityisiin päiväkoteihin kuuluu Päiväkoti Enkku. Viisivuotias Seidi Aspinen ja kuusivuotias Elli Närhi nauttivat välipalaa hoitopäivän lomassa tiistaina.
Mikkelin vanhimpiin yksityisiin päiväkoteihin kuuluu Päiväkoti Enkku. Viisivuotias Seidi Aspinen ja kuusivuotias Elli Närhi nauttivat välipalaa hoitopäivän lomassa tiistaina.

Yksityisen päivähoidon tarjonta laajenee Mikkelissä tänä vuonna huomattavasti. Vantaalainen Pilke päiväkodit Oy avaa elokuussa Tupalaan musiikkipainotteisen Sävelpolku-päiväkodin ja Kirkonvarkauteen tiedepainotteisen Sirius-päiväkodin. Sävelpolun ja Siriuksen paikkamäärä on yhteensä 135.

Päiväkoti Huiskilo Oy puolestaan suunnittelee muuttoa isompiin tiloihin ja toimintansa laajentamista 24-paikkaisesta lopulta jopa 70-paikkaiseksi.

Tällä hetkellä päivähoitopaikkojen tarjonta ja kysyntä eivät Mikkelissä täysin vastaa toisiaan, kertoo kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Pirjo Vartiainen. Kaikki perheet eivät ole tänä keväänä saaneet ykköstoivomuksensa mukaista hoitopaikkaa lapselleen.

Uusien päiväkotien avaaminen syksyllä helpottaa kokonaispaikkatilannetta.
Vartiaisen mukaan hoitopaikkojen tarve on Mikkelissä kasvanut vuosien saatossa. Kysyntää kasvattaa erityisesti työllisyystilanteen paraneminen.


Hoitopaikkatilanteeseen Mikkelissä on vaikuttanut myös se, että eläköityvien perhepäivähoitajien tilalle ei ole juuri saatu uusia.

Vesa Vuorela

Päiväkoti Sirius nousee Kirkonvarkauden alueelle. Se avaa ovensa elokuussa.
Päiväkoti Sirius nousee Kirkonvarkauden alueelle. Se avaa ovensa elokuussa.

Maksuttomaan varhaiskasvatukseen siirtymisestä on käyty viime aikoina keskustelua niin valtakunnallisesti kuin paikallisestikin. Jos maksuttoman varhaiskasvatuksen osuus kasvaa, hoitopaikkatarve kasvanee Mikkelissäkin entisestään, Vartiainen arvioi.

Yksityisen osuus kasvussa

Mikkelissä varhaiskasvatuksen piirissä olevista lapsista tällä hetkellä 23 prosenttia on yksityisessä hoidossa. Siinä vaiheessa, kun uudet yksityiset päiväkodit ovat täynnä, nousee yksityisten palvelujen osuus noin 27 prosenttiin.

Mikkelin kaupunki tukee yksityisiä päiväkoteja palvelusetelijärjestelmän kautta. Jotta yksityinen päiväkoti saisi tuen, sen on päästävä kaupungin hyväksymäksi palvelusetelituottajaksi.

Päiväkodin perustaminen ja palvelusetelituottajaksi pääseminen ei ole ilmoitusasia.

— Yksityisen palvelun tarvetta harkitaan ja käydään palveluntarjoajien kanssa keskustelua, jotta varhaiskasvatuspalvelun tuottamisen kokonaisuus olisi järkevä, Vartiainen kertoo.

Tonttivaraus Rantakylässä

On mahdollista, että yksityisten hoitopaikkojen määrä nousee Mikkelissä edelleen. Mediset Hoivarakentajat Oy on varannut Mikkelin Rantakylästä Orijärveltä Mikkelin kaupungin omistaman tontin päiväkotirakentamista varten.
Toimialajohtaja Tarmo Kemppainen kertoo, että tontille on kaavailtu noin 80-paikkaista hirsipäiväkotia. Palveluntuotannosta vastaisi Pilke päiväkodit.

Kemppaisen mukaan kyseessä on kuitenkin vasta alustava suunnitelma, jonka toteutuminen riippuu Mikkelin kaupungin linjauksista.

— Olemme käyneet kunnan varhaiskasvatuksen kanssa keskustelua siitä, että jollain aikataululla siellä voisi olla tarvetta täydentää kunnan varhaiskasvatusta yksityisellä palveluntarjonnalla.

Yritys haluaa Kemppaisen mukaan toimia kaikkialla hyvässä yhteistyössä kunnallisen varhaiskasvatuksen kanssa. Tontin varaaminen on ennakkotoimi sen varalta, että kaupunki näyttää hankkeelle vihreää valoa.

Uusi kunnallinen yhä suunnitteilla

Rantakylän päiväkoti on lähiaikoina siirtymässä väistötiloihin sisäilmaongelmien vuoksi. Mikkelin kaupunki on suunnitellut alueelle uutta kunnallista päiväkotia, mutta päätöstä rakentamisesta ei ole vielä tehty.

Vartiaisen mukaan Rantakylän alueella on aina ollut paljon lapsiperheitä, ja yksityinen palvelu on tarjontaan hyvä lisä.

— Näillä näkymin siellä on jatkossakin myös kunnallista varhaiskasvatusta.
Vartiaisen mukaan ei kuitenkaan voida luvata, että Rantakylän alueella kaikille haluaville olisi aina tarjolla kunnallista varhaiskasvatusta.

"Mietityttää, miten asiakasperheitä riittää kaikille"

Mikkelissä toimivat yksityiset päiväkodit ovat tähän asti olleet pääosin voittoa tavoittelemattomien yhdistysten ylläpitämiä.

Niihin kuuluu muun muassa Päiväkoti Enkku. Vuodesta 1978 lähtien toimineen päiväkodin omistaa Mikkelin Suomi-Amerikka Yhdistys ry.

Päiväkotien omat vahvuudet ja painotukset rupeavat varmaankin nousemaan esille. — Maarit Lahnasalo

Millä mielellä päiväkodissa on seurattu uusien päivähoitoa tarjoavien yritysten saapumista Mikkeliin?

— Kyllä se tietysti aina mietityttää, miten asiakasperheitä riittää kaikille, päiväkodin johtaja Maarit Lahnasalo vastaa.

Hän uskoo, että etenkin yksityisellä puolella kilpailu varmasti kovenee, kun perheet valitsevat lapsilleen hoitopaikkaa.

— Päiväkotien omat vahvuudet ja painotukset rupeavat varmaankin nousemaan esille.

Lahnasalo kertoo, että Enkussa ensi syksyn hoitopaikat ovat jo täynnä.

— Meille on edelleen tullut ihan kivasti hakemuksia.