Mies yritti kuljettaa naisen väkisin autolla Mikkelistä Ruotsiin, mutta epäonnistui — Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen seitsemän kuukauden vankeuteen vapaudenriistosta

Käräjäoikeudessa nainen ei suostunut kertomaan kuin vain osan tapahtumista, sillä hän oli alkanut seurustella uudestaan tuomitun kanssa.

Risto Hämäläinen

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut 36-vuotiaan miehen väärennyksestä, törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja vapaudenriistosta seitsemäksi kuukauden vankeuteen. Syyttäjä vaati alunperin tuomiota törkeästä vapaudenriistosta, mutta käräjäoikeuden mielestä teko ei ollut törkeä.

Rikokset tapahtuivat Mikkelissä keväällä 2016. Mies tunteutui toisen miehen kanssa ensin entisen tyttöystävänsä pihalle ja yritti sitten päästä hänen asuntoonsa ulko-oven rikkomalla. Nainen yritti piiloutua pihalle, mutta mies löysi hänet.

Tämän jälkeen mies otti naiselta kännykän, rikkoi sen ja hiuksista repien vei hänet autoon. Mies kuljetti naisen autolla Turkuun, josta hänen oli tarkoitus viedä nainen autolautalla Ruotsiin. Matka ei onnistunut illalla, ja siksi mies pakotti naisen yöpymään kanssaan hotellihuoneessa. Mies yritti seuraavana päivänä päästä uudelleen Ruotsiin, mutta satamassa nainen sai kiinnitettyä poliisipartion huomion ja kerrottua heille tilanteesta.

Tekojen yhteydessä mies syyllistyi myös väärennykseen. Hän oli vaihtanut velipuolensa vanhentuneeseen henkilökorttiin oman kuvansa ja esittänyt väärennetyn kortin poliisille.

Tuomittu: Ruotsiin oltiin matkalla yhteisymmärryksessä

Tuomittu kiisti syytteet törkeästä kotirauhan rikkomisesta ja törkeästä vapaudenriistosta. Tuomitun mukaan syyttäjällä ei ollut syyteoikeutta törkeään kotirauhan rikkomiseen, sillä uhri ei vaatinut asiasta rangaistusta. Tuomitun mukaan tapahtumat eivät olleet menneet syytteiden mukaan ja uhri oli matkustanut vapaaehtoisesti hänen kanssaan Mikkelistä Turkuun, josta heidän oli tarkoitus matkustaa yhdessä laivalla Tukholmaan.

Väärennyksen mies myönsi.

Nainen kertoi poliisin esitutkinnassa tilanteesta yksityiskohtaisesti ja johdonmukaisesti. Käräjäoikeudessa nainen kertoi esitutkinnan kertomuksen pitävän paikkansa, mutta ei suostunut kertomaan kuin vain osan tapahtumista, sillä hän ja tuomittu olivat alkaneet seurustella uudestaan ja saaneet yhdessä lapsen. Siksi häneillä ei myöskään ollut rangaistusvaatimuksia tuomittua kohtaan.

Käräjäoikeus katsoi, että ottaen huomioon muun muassa tekojen vahingollisuus, vaarallisuus ja tuomitun aikaisempi rikollisuus, hänet tulee tuomita seitsemän kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen. Tuomittu ei saapunut oikeuteen, joten hän joutuu maksamaan myös 400 euron uhkasakon.

Luetuimmat