Osuuskunta Karjaportin selvitystila loppusuoralla — Juvalta jää saamatta melkein miljoona, Mikkeliltä useita

Selvitysmies ehdottaa velkojen anteeksiantoa. Mikkeli alaskirjasi velat jo vuosia sitten.

Jaakko Avikainen

Osuuskunta Karjaportti on pyrkinyt myymään omaisuuttaan. Vuosi sitten keväällä osuuskunta myi Mikkelin Tikkalan tuotantolaitoksen kiinteistön ja tehdasrakennuksen HKScanille. Kauppahinta oli runsaat neljä miljoonaa euroa.
Osuuskunta Karjaportti on pyrkinyt myymään omaisuuttaan. Vuosi sitten keväällä osuuskunta myi Mikkelin Tikkalan tuotantolaitoksen kiinteistön ja tehdasrakennuksen HKScanille. Kauppahinta oli runsaat neljä miljoonaa euroa.

Selvitystilassa olevan Osuuskunta Karjaportin selvitysmies, asianajaja Pekka Jaatinen, on esittänyt velkojille osuuskunnan velkojen anteeksiantamista. Velkojen armahtaminen veisi päätökseen vuodesta 2013 jatkuneen selvitystilan.
Asianajaja Jaatisen mukaan ei ole todennäköistä, että yksikään velkojista vastustaisi ehdotusta. Vaihtoehtona olevassa konkurssimenettelyssä velkojilla ei olisi voitettavaa.
— Kaikki merkittävät omaisuuserät on realisoitu.
Vuonna 1914 perustettu Karjaportti ajautui vuosituhannen vaihteen jälkeen taloudellisiin vaikeuksiin. Vielä vuonna 2003 osuuskunta avasi Mikkelin Tikkalaan uuden tehtaan, mutta jo 2004 Karjaportti ajautui saneerausmenettelyyn. Vaikeudet johtivat lopulta selvitystilaan, jolloin yhtiö myi Tikkalan tehtaan HKScanille.

Mikkelin kaupunki alaskirjasi osuuskunnan velat jo useita vuosi sitten. Kaupunki on velkojalistan loppupäässä, eikä selvitysmenettelyn oletettu tuovan olennaisia summia takaisin. Kaupunginlakimies Jukka Savolainen ei vielä tarkalleen osaa sanoa menetettyjen saatavien tarkkaa määrää. Useista miljoonista on kuitenkin kyse.
— Olemme pyytäneet asiasta selvitystä, perjantaina pitäisi olla tarkempaa tietoa, Savolainen kommentoi torstaina.
Vuonna 2013 Mikkelin kerrottiin perivän takaisin kahta takausta sekä yhtä rahoitusratkaisua. Takaussummien arveltiin nousevan tuolloin yli 2,3 miljoonaan euroon.

Juvan kunnanhallituksessa velkojen anteeksiantoa käsitellään ensi viikolla. Kunnalla on ollut saneerausmenettelyssä saatavia yhteensä 1 124 806 euroa, joista kunta on saanut saneerausohjelman mukaista jako-osuutta 224 806 euroa. Saatavia jää siis saamatta yhteensä 900 000 euroa. Saatavat liittyvät kunnan ja yhtiön väliseen toimitilojen vuokra- ja lunastussopimukseen. Kunnanjohtaja on ehdottanut velkojen anteeksiantoa.

Eniten takkiin ottavat suurimmat velkojat Nordea, OP-Pohjola ja Finnvera. Jaatinen ei suoralta kädeltä osaa sanoa, kuinka paljon pankeille tappiota koituu. Summat ovat kuitenkin selvästi julkisten toimijoiden saatavia suurempia.
— Tikkalan ja Lappeenrannan kiinteistöjen realisointi ei vallinneessa markkinatilanteessa tuottanut tulosta, jolla heidän saataviaan oltaisiin saatu katettua.
Täysin ilman saataviaan jäivät osuuskunnan omistajat. Jaatisen mukaan Karjaportin tarina on ikävä oppitunti siitä, miten vaikeaa tuottajaosuuskunnan liiketoiminnan harjoittaminen voi olla. Osuuskunnan isojen investointien kannattavuus arveluttaa.
— Pitääkö tämän kokoisella osuuskunnalla olla oma teurastamo, vai pitäisikö Suomessa olla muutamia suuria teurastamoja, jotka tekisivät yhteisesti alkutuotannon puolta, Jaatinen pohtii.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.