Latukone ihmetytti ja Pentin remontista väännettiin - investoinnit puhuttivat Pertunmaan valtuustoa

Valtuutetut ennakoivat veronkorotusta, mutta hyväksyivät alijäämäisen talousarvion yksimielisesti.

Tanja Rihu

Pertunmaan budjettivaltuusto oli varsin sopuisa investointien käsittelyyn saakka.
Suurimman investoinnin eli Kuortin uuden teollisuushallin sijaan puhutti uuden latukoneen hankinta, johon on varattu 50 000 euroa.
Moni, kuten Markku Pöyry (ps.), ihmetteli, onko latukone pakko ostaa.
— Latukoneesta voidaan säästää. Hyvin on kelvannut hiihtää tähänkin asti, komppasi Tuomas Paasonen (sit.).
Kukaan ei kritiikistä huolimatta esittänyt investointirahan poistamista.
— Sovitaan, että tekninen puoli on oikein nohevana ja katsoo tarkkaan, mitä ostaa, Jari Liukkonen (kesk.) tuumasi keskustelun päätteeksi.

Kansantalon, missä toimii Pertunmaan nuorten tila PNT eli Pentti, korjaamisessa oli vastakkain vielä rajummin kaksi ääripäätä. Kokoomusvaltuutetut Olavi Tolonen ja Kauko Luhtanen linjasivat toivomusponnella, ettei tiloihin kannata laittaa nyt varattua 70 000 euroa.
Luhtasen mukaan uudet laminaatit ja maalaaminen riittävät.
— Vain välttämätön tehdään eikä uhrata paljon rahaa, kaksikko vaati.
Perussuomalaiset ja sitoutumattomat puolestaan jättivät valtuustoaloitteen, jossa Pentin remonttia puolustettiin vahvasti ja vaadittiin nuorille myös väistötiloja korjaustöiden ajaksi.
— Remontista pitää tehdä tarkka kustannusarvio, palkata kosteusvaurioihin erikoistunut rakennusyritys ja ottaa nuorten omat toiveet huomioon, aloitteessa vaadittiin.
Budjettiin jäi alkuperäinen summa, mutta vääntö remontin sisällöstä ja loppuhinnasta jatkuu.

Tanja Rihu

Keskustelujen jälkeen kunnanvaltuusto hyväksyi alijäämäisen budjetin yksimielisesti, ilman äänestyksiä. Valtuutetut kiittelivät, että talousarvio seuraa yhdessä sovittuja pelisääntöjä.
Monessa puheenvuorossa tuotiin esille verotuksen korotuspaineet, sillä toiminnaltaan kuluvaa vuotta vastaava talousarvio 2017 on miinuksella reilut 200 000 euroa.
— Alijäämää on tulossa juuri sen verran kuin yhden veroprosentin korotuksella tulisi lisätuloja, mutta toisaalta kova verotus ei ole hyväksi.Toinen vaihtoehto on säästölinja, Raimo Mattila (kesk.) pohdiskeli.
— Jos meinataan, veroa on nostettava vuodelle 2018, koska sitten ollaan jumissa. Korotusta on pakko miettiä. Yhden prosentin korotuksella pärjätään todella kauas, Risto Salminen (kesk.) huomautti.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo