Päivö-myrsky maksoi Järvi-Suomen Energialle 766 000 euroa – Yhtiö selvisi ennakoitua vähemmällä vikamäärällä

Verkkoyhtiön alueella on satoja sähköistettyjä saaria, joissa korjaus on hidasta.

Soila Puurtinen

Päivö-myrsky kaatoi puita ja usein myös sähkölinjoille.
Päivö-myrsky kaatoi puita ja usein myös sähkölinjoille.

Suur-Savon Sähkön verkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia laskee kesä-heinäkuun vaihteen Päivö-myrskyn maksaneen yhtiölle 766 000 euroa.

Summa koostuu 427 000 euron korjauskustannuksista ja 339 000 euron korvauksista asiakkaille sähkönjakelun keskeytymisistä.

Järvi-Suomen Energia tiedotti myrskyn vaikutuksista tiistaina, ja samalla yhtiö arvioi selvinneensä huomattavasti odotettua vähäisemmillä vikamäärillä. Sähkökatkoja on aiempia vuosia vähemmän taajamissa tehtyjen toimitusvarmuusinvestointien ansiosta.

Päivö-myrskyn pahimmassa vaiheessa 30. kesäkuuta Järvi-Suomen Energian alueella ilman sähköä oli noin 18 000 taloutta. Vakavia vika-alueita oli etenkin Haukivuorella ja Savonranta–Kerimäki-alueella.

Myrsky kaatoi puita linjoille

Valtaosa sähkövioista aiheutui myrskyn linjoille kaatamista puista. Paikoitellen pylväitä meni kokonaan poikki.

Hitaimmin sähköt palautuivat Savonranta–Kerimäki-alueen saariin, joihin pääsy hidasti korjaustöitä. Järvi-Suomen Energia on laskenut, että sen verkkoalueella on kaikkiaan 855 sähköistettyä saarta, joihin ei mene siltaa, lossia tai muuta yhteyttä.

Vikoja korjatessa myös metsissä kulkevat linjat ovat työläitä. Linjoja pyritään siirtämään teiden varsille.

Asiakkaalla on oikeus korvaukseen, jos hän on ollut yhtäjaksoisesti ilman sähköjä vähintään 12 tuntia. Korvaus hyvitetään automaattisesti sähkölaskulla.

Päivö osui myös muualle Etelä-Savoon, ja Pieksämäellä osa Savon Voiman asiakkaista oli ilman sähköä.

Uusimmat uutiset