Kommentti: Tet on tärkeä kokemus nuorelle

Koronan takia tet-paikkaa on vaikeampi löytää, kirjoittaa Länsi-Savon tet-harjoittelija Juulia Pöntinen.

Kommentti: Tet on tärkeä kokemus nuorelle

Tet eli työelämään tutustuminen on yläasteikäiselle tärkeä kokemus. Sen avulla nuori saa kokemusta omaa tulevaisuuttaan varten. Monet nuoret eivät välttämättä tiedä vielä, mihin aikovat lähteä opiskelemaan peruskoulun jälkeen. Tet-jakso voi auttaa nuorta selvittämään, sopiiko jokin ala hänelle. Oppilas oppii, miten toimia asiallisesti ja viisaasti uusissa ympäristöissä, sekä miten työpaikkaa kannattaa hakea. Opitaan soittamaan virallisia puheluita sekä lähettämään sähköpostiviestejä.

Seitsemännellä luokalla olin tetissä maatilalla lomittajana. Pidin siitä todella paljon, se oli minulle mieleistä tekemistä. Sain hoitaa lehmiä ja opin millaista on oikeasti olla maatilalla töissä. Se on todella rankkaa puuhaa. Nostan hattuani korkealle kaikille niille, jotka heräävät kukonlaulun aikaan hoitamaan eläimiä.

Olen tällä hetkellä yhdeksännellä luokalla ja minun tet-jaksoni kestää kaksi viikkoa. Olisin halunnut päästä eläinlääkärille suorittamaan tet-jaksoni, mutta oikein mikään paikka ei voinut ottaa minua tettiin. Syynä oli joko korona tai jo palkatut työharjoittelijat. Onnekseni pääsin tettiin Länsi-Savoon, joka on mielestäni hyvä ja mukava.

Kahdeksannen luokan keväällä olisi ollut minun elämäni toinen tet-jakso, mutta se jouduttiin perumaan kokonaan koronan takia. Onneksi pääsen nyt kokemaan työelämää kunnolla.

Tetissä oppilas saa päättää itse mihin paikkaan menee töihin. Työpäivät ovat noin kuusituntisia, eikä niistä makseta palkkaa. Joillekin oppilaille saattaa olla vaikeaa löytää itselleen sopiva ja mieluinen työpaikka, ja nyt koronan takia se on kaikille vielä hankalampaa. Monet työpaikat ovat päättäneet, etteivät ota tettiläisiä koronan takia ollenkaan. Sitä ei tule mietittyä, että mihin kaikkeen korona vaikuttaa.

Kirjoittaja on tet-harjoittelussa Länsi-Savon toimituksessa.