Lyseon oppilaat taikoivat ateriat ruuasta, joka muuten menisi roskiin — elintason nousu näkyy nuorten tavoissa

Suomessa vietettiin kuluneella viikolla valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Kotitaloudet heittävät joka vuosi 7 800 rekka-autollista ruokaa roskiin.

Vesa Vuorela

Lyseon oppilaat taikoivat ateriat ruuasta, joka muuten menisi roskiin — elintason nousu näkyy nuorten tavoissa

Mikkelin Lyseon kotitalousluokan pöydällä on leipää, munia, kasviksia ja mustikoita. Parsaakin löytyy, ja vähän fetaa.
Näistä hävikkiraaka-aineista yhdeksäsluokkalaisten pitäisi nyt taikoa kaksi ruokalajia.
— Oisko piirakka noista mustikoista, Jami Valkonen ehdottaa.
Se käy Riina Hytinkoskelle ja Pietu Parkkoselle. Tarjottimelle valitaan myös salaattiaineksia.
— Pitäisikö teidän ottaa myös fetaa, niin saatte proteiinia. Ja nämä parsat. Voisitte hakea kaapista kinkkua ja kääriä parsat siihen, ehdottaa kotitalousopettaja Tuija Manner.
Oppilaat käyvät hommiin. Manner alkaa pohtia, mitä pöydälle jääneille raaka-aineelle tehtäisiin.

Suomessa vietettiin kuluneella viikolla valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Luonnonvarakeskuksen mukaan kotitaloudet heittävät joka vuosi 120—160 miljoonaa kiloa ruokaa roskiin.
Se vastaa noin 7 800 rekka-autollista. Pelkästään kotona syntyvä hävikki maksaa jokaiselle suomalaiselle 125 euroa vuodessa.
Motivan järjestämässä tempauksessa kotitalousoppilaat saivat noutaa S-kaupasta kassillisen hävikkiruokaa. Aineksista piti tunnilla koostaa aterioita.
Manner kannattaa teemaviikkoa, mutta opettaa samoja asioita joka viikko.
Viimeinen käyttöpäivä on eri asia kuin parasta ennen -merkintä. Ruokaa valmistetaan sen verran, kuin sitä syödään. Myös kasviksia voi pakastaa.
— Esimerkiksi nektariinin koostumus kärsii pakkasessa, mutta ei se kiisselissä haittaa.
Hän on toiminut kotitalousopettajana noin 30 vuotta. Elintason nousu näkyy nuorten tavoissa.
— Porkkanasta ja paprikasta leikataan huonoa kohtaa varmuuden vuoksi kaksi senttiä, vaikka puolikin riittäisi.

Vesa Vuorela

17675039.jpg

Tunnin ahertamisen jälkeen alkaa olla valmista.
— Heitetään parsat kolmen ryppäinä salaatin päälle, niin kuin televisiossa tehtiin, Valkonen innostuu.
Pöytään nostetaan myös kasvispastaa, wokkia ja munakasta. Kiisselit ja muffinsit ovat mustikasta.
Ylijääneet leivät otetaan seuraavalla kerralla pakkasesta, ja niistä tehdään lämpimiä voileipiä. Kasvikset pakastetaan pitsatarvikkeiksi.

Vesa Vuorela

17675044.jpg

Vesa Vuorela

17675046.jpg

Vesa Vuorela

17675045.jpg
Marika Lehto

Marika Lehto