Korotettu veroprosentti meni äänestämällä läpi Pertunmaan hallituksessa, mutta keskustelu jatkuu takuulla valtuustossa: ”Pitkin kynsin hyväksyttiin, ei ollut läpihuutojuttu”

Tuloverotuksen kiristäminen puolella prosenttiyksiköllä on äitymässä kovaksi väännöksi Pertunmaalla. Hallituksen puheenjohtaja sanoo, että verovalta kuuluu valtuustolle.

Tanja Rihu

Kunnanhallituksessa alkanut verovääntö jatkuu Pertunmaan valtuustosalissa 13. marraskuuta.

Pertunmaan ensi vuoden tuloveroprosentista käydään kova vääntö ennen kuin luku on lähetettävissä verohallinnolle.
Ensimmäinen erä otettiin kunnanhallituksessa maanantaina. Pertunmaan kunnanjohtaja Juha Torniainen toi päättäjille esityksen, jonka mukaan veroprosenttia korotetaan puolella prosenttiyksiköllä ja ensi vuoden luku on 21,5.

Kunnanhallitus hyväksyi esityksen äänestyksen jälkeen, mutta päätös ei puheenjohtaja Jari Liukkosen (kesk.) mukaan ollut ”todellakaan läpihuutojuttu”.
— Voisi sanoa, että hyvin pitkin kynsin hyväksyttiin, Liukkonen kuvailee.

Äänestykseen päädyttiin, kun sitoutumattomien edustajat Jouni Pekkonen ja Lenita Pitkälä esittivät muita vaihtoehtoja, kuten korotuksen jakamista tuloverotukseen ja kiinteistöverotukseen.
Hallituksen äänestyksessä kaksikko jäi kaksin.

Uskon, että veroprosentteja ei ole vielä naulattu paikoilleen. Jari Liukkonen.

Liukkonen uskoo, että veroprosentteja ei ole vielä naulattu paikoilleen.
Myös kiinteistöverotuksen muuttaminen nousee esiin, vaikka hallituksen esityksenä on pysyä nykytasossa.
— Pidän tätä välipäätöksenä. Verotuksen käsittely jatkuu varmasti kunnanvaltuustossa ja sinne valta kuuluukin, hallituksen puheenjohtaja sanoo.

Kunnanvaltuusto kokoontuu 13. marraskuuta. Kuntien on ilmoitettava veroprosentit on ilmoitettava 17. marraskuuta, joten päätöksen on käytännössä pakko syntyä kokouksessa.

Tanja Rihu

Pertunmaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Liukkonen toivoo ja odottaa valtuustolta keskustelua.

Veronkorotuksen perusteena on Pertunmaan valtionosuuksien raju putoaminen, joka laskee kunnan toimintakatetta 4,3 prosenttia kuluvaan vuoteen verrattuna.
Puolen prosenttiyksikön korotuksella verotulot lisääntyvät noin 100 000 eurolla.

Jari Liukkonen on varma, että tiedossa on paljon keskustelua eikä pidä sitä ollenkaan huonona asiana.
— Toivon ja odotan, että valtuustossa puhutaan asioista. Talousarviossa on vielä niin paljon liikkuvia osia, Liukkonen sanoo.