Mikkeliläiset 12-, 7- ja 5-vuotiaat siskokset pitävät kesäkioskia Rantakylässä — Tarjolla on neljää erilaista itsetehtyä leivosta, juomista ja hyvää mieltä

Eerika, Elsi ja Kirsikka Pelkonen kunnostivat isoveljiensä rakentaman kioskikopin ja pistivät pystyyn kesäkahvilan Vanhan Otavantien varteen. Kahvila on auki vielä perjantaina kello 11—15.

Risto Hämäläinen

Eerika, Kirsikka ja Elsi Pelkonen ovat myös hinnoitelleet myytävänsä itse.
Eerika, Kirsikka ja Elsi Pelkonen ovat myös hinnoitelleet myytävänsä itse.

Vanhan Otavantien varrella näkyy pahvinen kyltti, johon on kirjoitettu värikkäillä kirjaimilla ”Kioski”. Vähän matkan päässä tieltä Vehkasiltaan kääntyvässä risteyksessä on punainen koppi, jossa on keltainen katto ja siniset verhot. Vieressä on miellyttävässä varjossa oleva pöytä, jonka ääressä kioskin antimia voi nauttia.

Kioskia pitävät kolme siskosta, 12-vuotias Eerika, 7-vuotias Elsi ja 5-vuotias Kirsikka Pelkonen.

Alunperin kopin ovat rakentaneet tyttöjen isoveljet, jotka pitivät kioskia samassa paikassa viitisen vuotta sitten. Nyt veljet ovat jo muuttaneet kotoa, mutta perheen kioskitoiminnalle on onneksi löytynyt innokkaita jatkajia pikkusiskojen tartuttua toimeen.

Tytöt ovat korjailleet kioskikoppia ja uudistaneet myös leivosvalikoiman. Nyt kioskista saa neljää erilaista leivosta, kahvia, teetä, mehua ja vettä.

Eerika ja Kirsikka Pelkonen ostaisivat kioskistaan mieluiten mokkapalan, joka on myös kioskin suosituin tuote. Niitä myytiin keskiviikkona kokonainen suuri pellillinen. Elsi Pelkosen mielestä puolestaan karkkileivos olisi paras valinta.

— Se on niin kivan näköinen ja maistuu myös hyvältä, hän perustelee.

Tytöt ovat leiponeet kaikki kioskissa myytävät leivokset itse äitinsä avustuksella. Kahden päivän leivosten tekemiseen menee yksi kokonainen päivä. Tänään luvassa on lisää leipomista, sillä kahvila on auki vielä perjantaina. Sitten Pelkosten perheessä alkavat lomareissut, joten kioskia ei voi pitää auki.

Voittoa tytöt ovat tähän mennessä tehneet noin 80 euroa.

Parasta on piristäminen

Kioskin pitäminen on ollut siskoksille uusi kokemus, joka on tuonut paljon iloa kesään.

— On ollut mukavaa pysähtyä tähän risteykseen ja nähdä, keitä tästä menee ohi. Normaalilla kesälomalla ei varmaan tulisi pysähdyttyä näin pitkäksi aikaa yhteen paikkaan enkä tietäisi, millaista porukkaa täällä liikkuu, Eerika Pelkonen pohtii.

Elsi Pelkosen mielestä kioskin pitämisessä parasta on asiakkaiden palveleminen ja leivosten myyminen.

— On myös hauskaa, kun saa ihmiset hyvälle tuulelle ja hymyilemään, Eerika Pelkonen lisää.

Risto Hämäläinen

Kioskin vieraskirjaan on kertynyt mukavia terveisiä yrittäjille.
Kioskin vieraskirjaan on kertynyt mukavia terveisiä yrittäjille.

Kuin sarja- tai elokuvasta

Pelkosten kioskilla on jopa vakioasiakkaita. Eräät ohi ajaneet, mutta kioskin nähtyään ympäri kääntyneet asiakkaat kertoivat käyneensä kioskissa silloin, kun tyttöjen isoveljet pitivät vielä sitä.

— Heidän mielestään oli hienoa, että kioski on taas pystyssä, sillä he olivat kaivanneet sitä. He sanoivat, että kioskimme on kuin sarjakuvasta tai elokuvasta, Eerika Pelkonen kertoo.

Tytöt ovat myös saaneet pieniä, mukavia viestejä vieraskirjaansa. He meinaavat jatkaa kioskin pitämistä ensi kesänäkin.

Kioski on tänä kesänä auki kolme päivää kello 11—15 ja siskokset käyvät vuorotellen välissä kotona syömässä. Bisneksen pyörittäminen ei ole ollut heidän mielestään kuitenkaan rankkaa.

— Ei tämä ole työtä, tämä on leikkiä! huudahtaa Kirsikka Pelkonen iloisesti.