Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtaja pyytää anteeksi kielenkäyttöään — Hallituksen puheenjohtaja Markku Aholainen (sd.) sai puheillaan yrittäjäyhdistyksen tuohtumaan

Markku Aholainen pyytelee anteeksi kielenkäyttöään ja sanoo, että ”kyseessä oli oma henkilökohtainen töppäys”. Väitetyn päihtymystilan Aholainen kieltää toteamalla, että ei ollut yrittäjien kunnallisjohdon seminaarin iltajuhlissa sen enempää päihtynyt kuin muutkaan.

Mari Koukkula

Markku Aholainen myöntää käyttäytyneensä epäasiallisesti ja pyytää anteeksi yrittäjiltä.
Markku Aholainen myöntää käyttäytyneensä epäasiallisesti ja pyytää anteeksi yrittäjiltä.

Mikkelin Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jari Somero paheksuu voimakkaasti Mikkelin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Markku Aholaisen (sd.) käyttäytymistä yrittäjäjärjestön juhlassa viime keskiviikkona Lappeenrannassa.

Aholainen oli Suomen Yrittäjien kunnallisjohdon seminaarissa käyttänyt yritystoiminnasta kieltä, jota Somero luonnehtii ”yrittämisen dissaamiseksi”.

Aholainen oli paikalla olleiden näkemyksen mukaan esiintynyt iltajuhlassa päihtyneenä ja arvostellut yrittäjiä ja yritystoimintaa.

Asiasta ensin uutisoineen Mikkelin Kaupunkilahden (20.5.) mukaan Aholaisen kuultiin sanovan muun muassa, että yrittäjät ovat yhteiskunnan syöpä.

Provosoiduin vain keskustelussa ja se meni jankkaamiseksi puolin ja toisin. — Markku Aholainen

Samassa lehtijutussa Aholainen kiistää sanoneensa näin.

Aholainen sanoo olevansa pahoillaan tapahtuneesta ja myöntää, että ”kyseessä oli oma henkilökohtainen töppäys”.

— Käytin asiatonta ja liian suoraa kieltä.

Aholaisen mukaan hänen puheittensa taustalla ovat eräät kokemukset yrittäjien kanssa toimimisesta.

— Olen vieraillut aiemmin kolme kertaa yrittäjien tilaisuuksissa, jotka ovat olleet antoisia. Sitten viimeiseen puoleentoista vuoteen ei ole tullut yhtään kutsua. Tuli sitten sanottua syistä muutamia kommentteja.

— Kyseessä oli typerää puhetta joukolle, joka ei välttämättä ole syyllinen tähän. Näin vain joskus sattuu.

”Soitin ja pyysin anteeksi”

Aholainen sanoo, että hän oli maanantaina yhteydessä Mikkelin yrittäjäyhdistykseen ja pyytäneensä anteeksi.

Hän myös sanoo sopineensa yrittäjäyhdistyksen kanssa tapaamisesta.

— Tavoitteena on kaupungin ja yrittäjien suhteiden ylläpito ja parantaminen.

— Yrittäjäyhdistyksellä on uusi puheenjohtaja, joka nähdäkseni on yhteistyöhaluinen ja valmis luomaan suhteet kaupungin suuntaan.

Episodi sai alkunsa, kun Aholainen tarjoutui iltajuhlan yhteydessä esittäytymään mikkeliläisille yrittäjille.

Someron mukaan tämä esittäytyminen sai sellaisen luonteen, että Somero pyysi Aholaista poistumaan paikalta.

— Totesin, että tämä esittäytyminen on nyt tehty ja pyysin Aholaista ystävällisesti poistumaan. Yksi pyyntö ei riittänyt, vaan jouduin toistamaan asian kaksi tai kolme kertaa.

Someron mukaan Aholainen poistuikin, mutta sama kielenkäyttö ja asennoituminen oli jatkunut pitkin iltaa eri yhteyksissä.

— Paheksun asiaa, koska Aholainen oli nimenomaan Mikkelin kaupungin edustaja koko tilaisuudessa, ottaen vielä huomioon tapahtuman luonteen.

Keskustelu meni jankkaamiseksi

Somero sanoo, että hän ei oikeastaan välittäisi enää puhua koko asiasta, mutta on vastannut, kun häneltä on asiaa tiedusteltu.

Jaakko Avikainen

Mikkelin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jari Somero tuumii yrittäjätapahtumassa sattuneesta episodista, että ”kaikille sattuu ylilyöntejä, mutta käyttäytyä pitää osata”.
Mikkelin yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jari Somero tuumii yrittäjätapahtumassa sattuneesta episodista, että ”kaikille sattuu ylilyöntejä, mutta käyttäytyä pitää osata”.

Yrittäjäyhdistys oli Someron mukaan omasta puolestaan valmis jo unohtamaan koko asian

— Tapahtuneella oli kuitenkin paljon kuulijoita, ja keskustelua on noussut. Voi olla, että tämä poikii vielä lisää keskustelua. Siitä, mitä mahdollisesti seuraa, en tiedä.

— Sen voin sanoa, että ehdottomasti mitään poliittista tässä asiassa ei meidän puoleltamme ole.

— Me olemme yrittäjien edunvalvontajärjestö, mutta täytyy sanoa, että aika hämmentävä tämä ensikohtaaminen hallituksen puheenjohtajan kanssa oli.

Yrittäjäjuhlassa paikalla olleiden mukaan Aholainen oli esiintynyt alkoholin vaikutuksen alaisena.

Aholainen sanoo, että ei ollut juonut kuin lasillisen viiniä aterialla ja 1—2 olutta illan mittaan.

— En ollut juonut sen enempää kuin muutkaan.

— En juonut niin paljon, että se olisi vaikuttanut yrittäjien kanssa käytyyn keskusteluun. Provosoiduin vain keskustelussa ja se meni jankkaamiseksi puolin ja toisin.

Suhteet eivät ole oikein kunnossa

Somero ei ota kantaa siihen, missä kunnossa Mikkelin kaupungin ja sen poliittisen johdon suhteet ovat.

Yrittäjä, toimitusjohtaja ja myös kaupungin luottamustehtävissä toimiva Armi Salo-Oksa (kok.) sen sijaan sanoo, että nämä suhteet ”ovat valitettavan etäiset”.

— Tilanne ei ole nyt uusi. Ilmapiiri on ollut aina sama. Yrittäjäpuoli on jäänyt vähälle huomiolle.

— Puhetta on ollut, mutta emme ole oikein käyttäneet samaa kieltä esimerkiksi kaavoituksesta, rakentamisesta ja hankinnoista.

Salo-Oksan mukaan kyse ei ole siitä, että ”yrittäjät aina rutisevat”, vaan siitä, että olisi parempi toimia yhdessä kasvun saamiseksi aikaan.

Yrittäjien ja Aholaisen välinen jupakka nousi esille viime viikolla ja nyt maanantaina, kun kaupunginvaltuusto kokoontuu illalla valitsemaan kaupungille luottamusjohdon vaalikauden loppukaudeksi seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Spekulointien mukaan kokoomus on arvostellut Aholaisen toimintaa hallituksen puheenjohtajana ja on väläytellyt esitystä puheenjohtajan vaihtamiseksi.

Operaatio ei mahdollisesti lähde liikkeelle, koska sillä ei ole riittävää poliittista kannatusta. Näillä näkymin Aholainen jatkaa hallituksen johdossa.

Salo-Oksan mukaan Aholaisen asema ja yrittäjätapahtuman vaiheet on vielä käytävä läpi.

— Ei tätä voi ihan villaisella painaa. Asiat pitää käsitellä poliittisessa organisaatiossa.