Norpat aiotaan karkottaa rysiltä kovalla metelillä

190 desibeliä riittää kirkkaasti kuulon vaurioittamiseen.

Äänikarkottimia on tarkoitus kokeilla ammattikalastajien isoissa pyydyksissä.

Saimaannorpat aiotaan pitää poissa kalanpyydyksistä äänikarkottimien avulla. Etelä-Savon ely-keskukseen on jätetty lupahakemus laitteiston testaamiseksi.

– Hakemus oli puutteellinen ja hakijalta on pyydetty tarkempaa suunnitelmaa, kertoo biologi Arto Ustinov Etelä-Savon ely-keskuksesta.

Ääntä lähtee jopa 190 desibeliä. Ihmisellä kuulo menee 160 desibelissä ja kipukynnys on 120.

– Merellä on päädytty noihin lukemiin, että tehoa tulee. Merellä jotkut yksilöt ovat ilmeisesti kuuroja, kun eivät karkottimesta välitä. Siellä on yksilöitä, jotka ovat kestäneet kivun, kun tiedossa on ruokaa.

Kuulon menettämisen jälkeen laitteella ei ole vaikutusta. Samalla menee hylkeiden keskinäinen kommunikointi.
– Näitä riskejä tässä joutuu miettimään. Että onko saimaannorpissa yksilöitä, jotka kestävät kivun vai lähtevätkö kaikki karkuun? Kannattaako tämä riski ottaa norppaturvallisten rysien aikaansaamiseksi?

Kaloihin äänellä ei pitäisi olla vaikutusta.
– Kalat aistivat värinää kylkiaistilla, niillä ei ole kuuloelimiä kuten nisäkkäillä. Lintuja ääni varmaan karkottaa myös, ja sehän lienee kalastajien mieleen.

Ustinovin mukaan kokeilu voisi alkaa aikaisintaan keväällä jäiden lähdettyä, kun rysät laitetaan järveen.
– Lisätiedot pitää olla hyvissä ajoin ennen sitä. Tarkempaa paikkaa minun tiedossani ei vielä ole, mutta rysiä on käytetty Puruvedellä, Pihlajavedellä ja Haukivedellä.

Osallistu keskusteluun

Länsi-Savo