Kaksi miestä tuomittiin törkeästä huumausainerikoksesta – Kannabiksen kasvatustila oli vuorattu foliolla, asunnosta löytyi myös pieni määrä metamfetamiinia

Kotietsinnässä tilasta löytyi 21 kannabiskasvia. Toinen tuomituista oli tuomittu kannabiksen kasvattamisesta jo aiemmin.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä Mikkelissä tapahtuneesta kannabiksen kasvattamisesta. 
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi miestä Mikkelissä tapahtuneesta kannabiksen kasvattamisesta. 

Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi kaksi vuonna 1990 syntynyttä miestä törkeästä huumausainerikoksesta. Rikos tapahtui Mikkelissä.

Vastaajat olivat kasvattaneet kannabista huumausaineena tai sen raaka-aineena käytettäväksi vuokraamassaan omakotitalossa. Miehet olivat hankkineet kasvien siemenet ulkomailta, kasvatusvälineistön internetin kautta ja rakentaneet kasvatustilan talon yläkertaan.

Tilan seinät oli vuorattu foliolla, tilaan oli asennettu erillinen ilmastointilaite, ilmankostuttimia ja ilmanvaihto. Lisäksi tila oli varustettu useilla halogeenilampuilla ja muilla kasvua edesauttavilla välineillä, kuten hapettimilla ja tuulettimilla.

Kotietsinnän aikaan tilassa oli kasvamassa yhteensä 21 kannabiskasvia, jotka olivat kahdessa eri kasvuvaiheessa. Lisäksi asunnosta löytyi kannabiksen käyttövälineistöä, pienet määrät kannabisrouhetta ja metamfetamiinia sekä toiselle vastaajista kuulunut 66,8 grammaa kannabisvoita.

Vastaajat myönsivät syyllistyneensä perusmuotoiseen huumausainerikokseen. Toinen vastaajista perusteli asiaa sillä, että kasvatus ei ollut asiantuntevaa, vaan siinä käytettiin yleisistä lähteistä löydettävissä olevia tietoja. Toinen vastaaja kertoi, ettei hänellä ollut kokemusta kannabiksen kasvattamisesta eikä näin ollen tietoa kasvien tuotosta.

Oikeus piti tekoa törkeänä kasvatusolosuhteiden, kasvattamisen asiantuntevuuden ja teosta ilmenevän suunnitelmallisuuden takia. Oikeus arvioi viljelyn tuotoksi 1 260 grammaa valmista marihuanaa. Toinen vastaajista arvioi, että tuottoa tulisi enintään 100 grammaa kasvia kohti. Tuottoarvion määrittämistä vaikeutti se, että yhtään kasvia ei punnittu.

Toinen miehistä tuomittiin vuodeksi ehdottomaan vankeuteen, koska hänet oli aiemmin tuomittu kannabiksen kasvattamisesta yhdyskuntapalveluun. Toinen miehistä tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Ehdottoman rangaistuksen saanut on ilmoittanut tyytymättömyytensä tuomioon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Luetuimmat