Tyrmäystipoilla huumaaminen yleistyy Mikkelissä - viimeisimmät epäilyt viime viikonlopulta

Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan lähes viikoittain tapauksia, joissa epäillään huumaavan aineen päätymistä juoman sekaan. Poliisilla on tutkinnassa tuoreita tapauksia tältä syksyltä.

Jaakko Avikainen

Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan lähes viikoittain henkilöitä, joiden epäillään saaneen jonkinlaista huumausainetta juomansa sekaan.
Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä hoidetaan lähes viikoittain henkilöitä, joiden epäillään saaneen jonkinlaista huumausainetta juomansa sekaan.

Vintti pimenee eivätkä jalat kanna. Ravintolailta katkeaa, kun huono olo yllättää. Apua tarvitaan.
Alkoholilla on usein osuutta asiaan, mutta aina vahinko ei ole itse aiheutettu. Mikkelissä tulee säännöllisesti ilmi epäilyjä siitä, että ravintola-asiakkaan lasiin on laitettu huumaavaa ainetta. Tyrmäystipoiksikin niitä kutsutaan.

Asia on tuttu Mikkelin keskussairaalassa. Päivystyksessä hoidetaan lähes viikoittain tapauksia, joissa epäillään huumaavan aineen päätymistä juoman sekaan. Uhrit ovat täysi-ikäisiä.
— Huolestuttava ilmiö, joka yleistyy koko ajan, tiivistää päivystyspalvelujen ylilääkäri Santeri Seppälä.
Seppälän mukaan kyseessä ovat ”vakavasti otettavat epäilyt”. Todentaminen on vaikeaa. Aina sitä ei edes ehditä tehdä.
— Osa aineista aiheuttaa todella nopean pahoinvointireaktion, mutta häviää verestä todella äkkiä, samoin niiden vaikutus. Meille saatetaan tuoda ambulanssilla tajuton potilas, joka on parinkymmenen minuutin kuluttua jo aivan kunnossa, kuvailee Seppälä.

Tyrmäystippoina käytetään monenlaisia aineita. Seppälän mukaan kyseessä ovat usein katukaupassa liikkuvat huumausaineet, siis paljon muutkin kuin juomalasiin pudotettavat tipat.
— Ne aiheuttavat alkoholin kanssa hyvinkin voimakkaita reaktioita. Meidän näkökulmastamme suuri osa tapauksista jää aineen osalta selvittämättä, sillä ensisijainen tehtävämme on sairaanhoito. Aineen alkuperän tutkiminen on poliisin tehtävä, jos poliisille yleensä ilmoitus tehdään. Minulla on se käsitys, että suuri osa tyrmäystippauhreista ei ilmoitusta tee, Seppälä sanoo.

Kyseessä ovat usein katukaupassa liikkuvat huumausaineet.Mikkelin suurin ravintola-alan toimija on Osuuskauppa Suur-Savo. Sen ilta- ja yöravintolat esiintyvät ajoittain sosiaalisen median tyrmäystippakeskusteluissa. Viimeisimmät väitteet ovat viime viikonlopulta.
— Olen tietoinen keskustelusta. Yhdestä tapauksesta on otettu meihin yhteyttäkin. Sitä ennen vastaavaa ei ole tapahtunut pariin vuoteen. Mikkelissä tapaukset ovat erittäin harvinaisia, sanoo Osuuskauppa Suur-Savon matkailu- ja ravitsemiskaupan johtaja Kai Nurmi.
— Reilussa viidessä vuodessa tietoon on tullut 5—6 epäilyä. Neljässä tapauksessa asia on pystytty varmentamaan. Yhteydenottoja tällaisesta asiasta tulee eniten pikkujouluaikaan, Nurmi sanoo.

Mikkelin poliisi ei ole saanut ilmoituksia viime viikonlopun tapahtumista. Esitutkinnassa on vastaavanlaisia tapauksia.
— Mikkelin poliisilaitoksella on käynnissä kaksi pahoinpitely-esitutkintaa alkusyksyltä. Ravintolassa olleille henkilöille on tullut pahoinvointioireita ja he ovat joko itse hakeutuneet tai heidät on toimitettu sairaalahoitoon. Äkilliset pahoinvointireaktiot ovat herättäneet epäilykset siitä, että juomiin olisi laitettu jotakin ylimääräistä, kuvailee vanhempi konstaapeli Petri Päiväniemi.
Samanlaisia esitutkintoja on Päiväniemen mukaan esillä aika ajoin. Useimmissa tapauksissa asian selvittäminen ei kuitenkaan etene. Usein syynä on ollut ilmoituksen tehneen henkilön vahva humalatila.

Petri Vanhanen

Huumaamistarkoitukseen käytettävät aineet ovat samoja, joita liikkuu katukaupassa Mikkelissä.
Huumaamistarkoitukseen käytettävät aineet ovat samoja, joita liikkuu katukaupassa Mikkelissä.