Hirvensalmi neuvottelee sote-kaupasta kolmen terveysjätin kanssa

Attendon tarjouksen jälkeen kunnasta kiinnostuivat myös Esperi Care ja Mehiläinen. Kunta vertailee tarjouksia ja tekee päätöksiä loppuvuoden aikana.

Mari Koukkula

Hirvensalmi neuvottelee Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen kanssa kunnan sote-kiinteistöjen ja palvelujen järjestelyistä. Päätöksiä kunta tekee loppuvuoden aikana.
Hirvensalmi neuvottelee Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen kanssa kunnan sote-kiinteistöjen ja palvelujen järjestelyistä. Päätöksiä kunta tekee loppuvuoden aikana.

Hirvensalmen kunta ei ole vielä tehnyt päätöstä kunnan sote-kiinteistöjen ja palvelujen mahdollisista uusista järjestelyistä.
Kunta on valmistellut asiaa ja tehnyt vertailevaa selvitystä kolmen eri hoivapalveluyhtiön tarjouksista.


Hanke alkoi, kun terveydenhuollon ja hoivapalvelujen yhtiö Attendo Oyj ehdotti kunnalle, että yhtiö ostaisi kunnan sote-kiinteistöt ja järjestäisi palvelut.
Attendon lisäksi kuntaa ovat lähestyneet Esperi Care Oy ja Mehiläinen Oy.

Kunta ei ole aiemmin paljastanut sitä, mitkä muut yhtiöt ovat kiinnostuneet Hirvensalmesta Attendon lisäksi.
Yhtiöiden nimet tulivat julki, kun kunnan virkamiesjohto piti tilannekatsauksen sote-hankkeesta kunnan luottamusjohdolle.

Kaksi muuta yhtiötä seurasi Attendoa

Kunnan luottamusjohto käsitteli Attendon tarjousta syyskuun puolessa välissä.
Kun Attendon esitys tuli kunnanhallituksen esityslistalle ja mediassa julkisuuteen, seuraavana päivänä myös Esperi Care ja Mehiläinen ottivat yhteyttä kuntaan.
Kunnanhallitus päätti tuolloin, että kunta myy omistamansa sosiaali- ja terveystoimen kiinteistöt yksityiselle palvelutuottajalle.

Tarjoukset ovat yllättävän samanlaisia. Seppo Ruhanen

Kunnanhallitus ei kuitenkaan nimennyt mitään yhtiötä, vaan päätökseen kirjattiin ostajaosapuoleksi ”yksityinen palvelutuottaja”.
Myynnin ehdoksi kunnanhallitus asetti sen, että ostaja rakentaa korvaavat sote-tilat ja sitoutuu toteuttamaan riittävän laajat palvelut.

Tarjouksissa vain vivahde-eroja

Kunta on nyt tehnyt taustaselvitystä yhtiöiden tarjouksista.
Attendo avasi pelin, mutta kunnanjohtaja Seppo Ruhasen mukaan kaikki ovat samalla viivalla.
Ruhanen ei lähemmin kerro yhtiöiden sopimusehdotusten sisältöä eikä hintoja, mutta sanoo, että kaikki kolme ovat saman suuntaisia.
— Terveysalan yhtiöt ovat kulkeneet rintamassa maan kuntia läpi, joten asetelmat ovat tiedossa. Tarjoukset ovat yllättävän samanlaisia.
—  Pieniä vivahde-eroja kuitenkin on. Kokonaisuus ratkaisee.

Ruhanen sanoo esittelevänsä asian mahdollisesti seuraavassa kunnanhallituksen kokouksessa.
— Neuvottelemme kaikkien osapuolten kanssa. Valmistelu jatkuu. Tunnelmat ovat maltillisia, eikä kielteistä palautetta ole kuulunut.

Ratkaisuja vuoden lopulla


— Päätöksentekoon asia on määrä saada kuluvan vuoden aikana. Lopulliset ratkaisut saattavat mennä ensi vuoden puolelle.

Ruhasen mukaan kokonaisuuden hahmottaminen ja ymmärtäminen ei ole helppoa. Myöskään soten ja sen valinnanvapaudesta sekä koko maakuntauudistuksen linjoista ole valtakunnantasollakaan lopullista selvyyttä.


Hirvensalmi näyttäisi tällä hetkellä olevan niitä harvoja maakunnan kuntia, jotka kiinnostavat terveysjättejä. Kangasniemellä Attendo on käynyt kiinteistöneuvotteluja.